Baltkrievija apsolīja Latvijai neatņemt visu savu tranzītu

© Sputnik / Sergey MelkonovRīgas osta
Rīgas osta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Novopolockas NPR noslēdza līgumu par ne mazāk kā vienu miljonu tonnu naftas produktu gadā (no 2018. līdz 2022. gadam) Woodison Terminal Rīgas ostā.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Baltkrievijas Naftas kompānija (BNK) un Latvijas WT OIL Terminal (tajā ietilpst arī Woodison Terminal) īpašnieki noslēdza līgumu par savstarpēju darbu Baltkrievijas naftas produktu pārkraušanas organizēšanas jomā Rīgas Brīvostā, vēsta baltkrievu portāls tut.by.

Protokolu par plānoto Latvijas termināla un BNK vadība (galvenais naftas produktu eksportieris Baltkrievijā, piegādā automobiļu degvielu vairāk nekā 20 pasaules valstu tirgiem) parakstīja jau 2015. gada maijā. tika plānots, ka 2-2,5 gadu laikā ar baltkrievu partneru piedalīšanos tiks veikta termināla modernizācija "ar sekojošu prognozējamo kravu pārkraušanas apjomu 1,5-1 miljoni tonnu", atzīmēja Latvijas kompānijā. Taču abas puses nepublicēja iespējamo investīciju summu.

Rīgas osta - Sputnik Latvija
Rīgas osta aicina skolēnus piedalīties radošajā konkursā

Un nesen, saskaņā ar baltkrievu žurnālistu informāciju, darījuma dalībnieki vienojās.

Turklāt termināla modernizācijai jau tika piesaistīti kredītresursi ķīlā pret nākotnes kravām.

2016. gadā "Naftan" (Novopolockas NPR) noslēdza ne mazāk kā 1 miljona tonnu naftas produktu pārdošanas līgumu ar BNK uz 5 gadiem (2018.-2022.) piegādei uz Woodison Terminal. Tas kļuva zināms no Baltkrievijas kompānijas gada atskaites. BNK un Woodison Terminal nekomentē radušos situāciju.

Kā uzskata Baltkrievijas puses pārstāvji, nevēlēšanās piesaistīt uzmanību darījumam saistīts ar to, ka Baltkrievijas vēlēšanās parakstīt ilgtermiņa līgumus ar Baltijas ostām naftas produktu piegādei varētu negatīvi uztvert Krievijā.

Ik gadu Krievijas piegādā Baltkrievijai līdz 24 miljoniem tonnu naftas pēc tarifiem, kuri nesatur nodevu, nu kurām 18 miljoni tonnu tiek novirzītas uz pārstrādi. Taču eksportam paredzēto naftas produktu transportēšana, kuri izgatavoti no Krievijas izejvielām, tiek īstenota lielākoties caur Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ostām. Šodien BNK ir pārkraušanas līgumi ar 12 termināliem 7 ostās. Tās faktiski ir visas Baltijas ostas: Klaipēda (Kroviniu Terminals, Klaipedos Nafta), Ventspils (SIA Ventspils Nafta Terminals, Ventall), Rīga (T2, SIA Woodison Terminal, B.L.B. Baltijas Terminals), Mūga (OU Vesta Terminal Tallinn) un Tallina (DEKOIL OU).

Šī gada augustā Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja par nepieciešamību savienot naftas piegādi Baltkrievijas NPR ar izstrādāto naftas produktu transportēšanu caur Krieviju.

По завершении заседания Белозеров и президент Латвийской железной дороги (LDz) Эдвинс Берзиньш 20 минут беседовали тет-а-тет - Sputnik Latvija
Krievijas dzelzceļu prezidents Rīgā: tranzīts palielinājies par 10,5%

Baltkrievija ir ārkārtīgi atkarīga no Krievijas naftas: tās piegāžu samazināšana par 20% 2016. gadā kļuva par vienu galvenajiem iemesliem valsts IKP kritumam par 2,6%. Turklāt valstij radās 40% valūtas peļņas iztrūkums šajā sakarā, un palielinājās spiediens uz Baltkrievijas rubli. Tādēļ Minska nevar ignorēt Krievijas prezidenta paziņojumu par saprātīgu baltkrievu naftas produktu transportēšanu caur Krieviju. Maskava plāno piesaistīt Baltkrievijas eksportētājus ar ekonomiskām metodēm.

Krievijas Enerģētikas ministrija septembra vidū paziņoja, ka strādā pie baltkrievu naftas produktu eksportieru piesaistīšanas Krievijas ostās, tostarp, ar tarifu pazemināšanu ostas darbiem un RŽD tarifu pazemināšanu kravu pārvadājumiem.

Savukārt, Baltkrievijas vicepremjers Vladimirs Semaško paziņoja, ka Baltkrievijas naftas produktu eksporta plūsmu pārorientēšana ir atkarīga no ekonomikas. Pēc viņa teiktā, ja tas būs vismaz par kapeiku izdevīgāk nekā Baltijas valstu ostu piedāvājumi, Minska to izdarīs.    

Ziņu lente
0