DP brīdina par izglītības reformas iespējamām sekām

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas Drošības policija
Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas politikas tautiešu atbalstītāji varētu mēģināt izmantot jautājumu par skolu pārvešanu uz mācībām latviešu valodā, lai palielinātu savu popularitāti, uzskata Drošības policijā.

RĪGA, 9. novembris — Sputnik. Latvijas Drošības policija (DP) sniegusi savu vērtējumu Izglītibas ministrijas plāniem pārvest visas skolas uz mācībām valsts valodā. Pēc DP domām, šo iniciatīvu Krievijas politikas tautiešu atbalstītāji varētu izmantot savas popularitātes palielināšanai pirms Saeimas vēlēšanām, vēsta Baltnews.lv.

Kā skaidro Drošības policijā, Izglītības ministrijas iniciatīva sabiedrībā tiek vērtēta samērā nevienlīdzīgi, un Krievijas politikas tautiešu atbalstītāji varētu mēģināt izmantot šo jautājumu, lai palielinātu savu popularitāti. Tai pat laikā pagaidām viņu organizētajiem protestiem nav plaša sabiedrības atbalsta, atzīmē DP.

Девочки в школе - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana pret Šadurska skolu reformu

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis apstiprināja, ka konsultējies ar drošības iestādēm par reformu, taču sarunas saturu neatklāja.

Oktobra sākumā valdošā koalīcija atbalstīja izglītības reformas koncepciju, kura paredz pakāpenisku pāreju uz mācībām latviešu valodā. Saskaņā ar ieceri, sākot ar 2020./2021. mācību gadu visi vispārizglītojošie priekšmeti vidusskolās tiks pasniegti tikai latviešu valodā, taču mazākumtautību skolā saglabāsies iespēja mācīties dzimto valodu, literatūru un priekšmetus, kuri saistīti ar kultūru un vēsturi.

Divdesmit trešajā oktobrī pie Izglītības un zinātnes ministrijas logiem, Vaļņu ielā, notika protesta akcija pret Šadurska reformu. Akciju organizēja divu bērnu tēvs, IT guru, bijušais avīzes Digital Times galvenais redaktors Degi Karajevs. Saskaņā ar Sputnik Latvija aprēķiniem, protesta akcijā piedalījās apmēram 600-700 cilvēku. Cilvēki runāja par to, ka vēlas, lai krievu bērni zinātu latviešu valodu, taču apgūtu priekšmetus dzimtajā valodā.

Pēc protesta akcijas Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzstājās ar paziņojumu, ka Latvijai ir jātiecas pēc izglītības tikai latviešu valodā, jo tā "ir un paliek vienīgā valsts valoda", taču reforma ir jāveic pakāpeniski, savādāk problēmas ar skolotāju sagatavotību ir neizbēgamas.

Latvijas izglītības ministrs Kārlis Šadurskis - Sputnik Latvija
Šadurskis: krievi nav dumjāki par citām tautām un ir spējīgi iemācīties valodu

Sabiedrības iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākusies parakstu vākšana par krievu valodas saglabāšanu kā mācību valodu skolās. Vienas no iniciatīvām autors ir neatkarīgais žurnālists, blogeris, bijušais portāla Ves.lv galvenais redaktors Denis Barteckis. Publicēšanas brīdī iniciatīvu atbalstījuši jau vairāk nekā 9 tūkstoši 600 cilvēku. Otras iniciatīvas autors ir Latvijas Krievvalodīgo skolu atbalsta asociācija — tā aicina parakstīties par brīvu mācību valodas izvēli. Šī jaunā petīcija pagaidām savākusi 160 balsis.

Tai pat laikā, 2. novembrī, portālā parādījās pretēja iniciatīva — par bilingvālās izglītības izskaušanu Latvijā. Tās autors — Kārlis Mārtinsons — uzskata, ka bilingvālās izglītības sistēma sašķeļ sabiedrību un rada komunikācijas problēmas valstī. Mārtinsons piedāvā noteikt pieņemamu pārejas periodu, kura laikā visas valsts un pašvaldību izglītības iestādes pāries uz latviešu valodu. Par šo iniciatīvu pagaidām parakstījušies 90 cilvēki.    

Ziņu lente
0