Viļakas iedzīvotājus masveidā izsauc uz nopratināšanu interneta komentāru dēļ

© Rachel JohnsonDarbs pie datora
Darbs pie datora - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nelabu nesoši komentāri par Viļakas novada domes darbiniekiem un mēru kļuva par vietējo iedzīvotāju masveida nopratināšanas iemeslu, iesniegumu policijā uzrakstīja ierēdņi.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Viļakas domes pārstāvji, tostarp, mērs Sergejs Maksimovs, uzrakstīja iesniegumu policijā, lai noskaidrotu faktus, kurus minēja vietējie iedzīvotāji nelabu vēstošajos komentāros. Tagad Viļakas iedzīvotājus masveida kātā nopratina, savukārt lieta uzsākta pēc apmelošanas panta, vēsta LSM.

Pirms pašvaldību vēlēšanām Latvijā dažādu novadu iedzīvotājiem "Tautas panorāma" projekta ietvaros piedāvāja izteikt viedokli par vietējām varas iestādēm un reģiona stāvokli. Viļakas novada iedzīvotāji atstāja internetā daudz kritisku atsauksmju par novada domes darbu.

Drošības policija - Sputnik Latvija
Nedraudzējieties ar familiāriem ārvalstniekiem: DP stāsta, kā identificēt spiegu

Anonīmie komentāri saturēja apvainojumus par līdzekļu izšķērdēšanu, "savējo" norīkošanu amatos, bezdarbību un balsu pirkšanu. Visbiežāk tika minēts novada vadītājs, kurš amatu saglabāja arī pēc vēlēšanām, kaut arī vārdos saukti arī citi domes darbinieki — mēra vietnieks, izpilddirektors, daudzi deputāti un atsevišķu pagastu vadītāji.

Pēc pusgada daudzus iedzīvotājus izsauca uz policiju. Uz nopratināšanu jāierodas Valsts policijas Balvu iecirknī.

"Atnācu vakarā no darba — policijas pavēste. Atvēru aploksni — un tur izsaukums uz nopratināšanu, nepaskaidroja vispār neko — ne kas par lietu, ne par ko vispār ir runa," pastāstīja viena no iedzīvotājām.

Pēc kādas citas sievietes sacītā, kura paziņoja, ka komentārus neesot rakstījusi, policijā viņai paskaidroja, ka signāls nāca no viņas dzīvokļa IP adreses un ir jāizsauc visa ģimene — cilvēkus, kuri dzīvo ar viņu — vīru, bērnus.

"Tāpat jautāja, vai pie manis nāk vēl kādi cilvēki — viesi, radinieki, draugi. Ne tiešā veidā, taču doma bija tāda: nosauciet šo vainīgo," piebilda sieviete.

Украинские военнослужащие, архивное фото - Sputnik Latvija
Latvietis karo Ukrainas pusē un aicina "nogalināt krievus"

Valsts policija Balvu iecirknī apstiprināja, ka izsauc vietējos iedzīvotājus uz nopratināšanu sakarā ar krimināllietu par apmelošanu iecirkņa vadītāja p.i. Modris Zaķis atzina, ka tā ir liela mēroga izmeklēšana un "ar katru komentāru var palielināties".

Iesniegumus policijā uzrakstīja Viļakas domes pārstāvji, tostarp, mērs Sergejs Maksimovs. Viņš paskaidroja, ka no sākuma vērsās Drošības policijā. Mērķis — raizes par valsts drošību.

"Lai Drošības policija noskaidro faktus, kuri tika minēti komentāros, ka ir iespējams bijusi balsu pirkšana un citas noziedzīgas izdarības," paziņoja Maksimovs.

Drošības policija nodeva lietu Valsts policijai, kur paskaidroja, ka nebūtu izmeklējuši gadījumu par apmelošanu, ja uz to nenorādītu prasības iesniedzēji.

Novada mērs atzina, ka neatkarībā no lietas iznākuma mērķis panākts — nākotnē iedzīvotāji padomās, pirms apmelot domes darbiniekus.

"Kā man kā domes vadītājam skatīties acīs saviem darbiniekiem, ja, pēc manām domām, viņus publiski pazemoja, publicēja viltus ziņas, kā man skatīties viņiem acīs?" paziņoja mērs.

Taču Balvu policijai ir jāatrod ne vien komentāru autorus, bet ir jānoskaidro, vai uzrakstītais atbilst patiesībai.    

Ziņu lente
0