Okupācijas muzeja rekonstrukcija netiks pabeigta līdz Latvijas jubilejai

© Foto : Latvijas Okupācijas muzejsПроект реконструкции музея оккупации в Риге
Проект реконструкции музея оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kad beigsies Okupācijas muzeja rekonstrukcija, kāpēc projekts pastāvīgi bremzē un cik daudz naudas galu galā tiks iztērēts būvei, kas radījusi tik plašus strīdus.

RĪGA, 27. oktobris — Sputnik. Finanšu ministrija un VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) sagatavoja ziņojumu, kurā norādīti Okupācijas muzeja rekonstrukcijas noslēguma termiņi. Projekta paātrinātā īstenošanā ieinteresēto koalīcijas politisko spēku iesniegtais ziņojums liecina, ka muzeja atjaunošana tiks pabeigta ne ātrāk kā 2019. gada decembrī, vēsta avīze "Segodņa".

Мемориал памяти жертв коммунистического террора на станции Торнякалнс в Риге. В таких вагонах 14 июня 1941 года в самые отдалённые районы СССР вывезли 15000 жителей Латвии - Sputnik Latvija
Okupācijas muzejs norūpējies par deportāciju vagona stāvokli

Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija atspoguļo valsts vēsturi periodā no 1940. līdz 1991. gadam un dalās trīs posmos: "Padomju okupācijas pirmais gads (1940—1941)", "Nacistiskās Vācijas okupācija (1941—1944)" (īpaša nodaļa veltīta Holokaustam Latvijas teritorijā) un "Pēckara padomju okupācija (1944—1991)".

Muzeja fondu veido aptuveni 30 tūkstoši dokumentu, fotogrāfiju, rakstisku, mutisku un materiālu liecību, kas atspoguļo Latvijas vēsturi, kā arī piemiņas lietas no ieslodzījuma un speciālo nometņu vietām.

Bezgaumība Rīgas sirdī

Jāpiebilst, ka projekts ir radījis plašus strīdus – pret nesen viņsaulē aizgājušā arhitekta Gunāra Birkerta, "Gaismas pils" autora, lolojumu iebilst arhitektu grupa ar Zaigu Gaili priekšgalā un Rīgas pilsētas būvvalde.

Rakstītas vēstules, apsūdzēti "nelojālie" arhitekti, akmeņi lidoja arī Rīgas domes virzienā. Pērnā gada janvārī Rīgas Būvvalde atteicās izsniegt atļauju muzeja piebūves celšanai, argumentējot savu viedokli ar to, ka projekta autori nav iesnieguši virkni dokumentu. Galu galā pēc daudziem signāliem no sabiedrības puses iejaucās Saeima, kas vienbalsīgi nodeva projektu Vides un reģionālās attīstības ministrijas pārziņā.

2016. gada septembrī muzeja kompleksam tika piešķirts nacionālo interešu objekta statuss, tāpēc būvatļauja Rīgas domē vairs nebija jālūdz. Taču, kā redzams, arī tas nepalīdzēja pabeigt darbus līdz svētkiem.

Музей оккупации в Риге - Sputnik Latvija
Okupācijas muzeja darbinieks salīdzinājis nacismu ar komunismu

Speciālisti ir neapmierināti, it īpaši ar piebūvi, kas iedēvēta par "Nākotnes māju", – tai jāparādās Okupācijas muzeja rekonstrukcijas gaitā. Arhitekts Birkerts nepaspēja pabeigt piebūves projekts, un tā saucamo "Nākotnes mājas" aktualizāciju par 60 tūkstošiem eiro veica arhitektu birojs "5.Iela".

Protams, ar minēto summu tēriņi neierobežojas. Finanšu ministrija un VNĪ savā ziņojumā paskaidroja, ka pērnā gada janvārī valdība piešķīrusi Okupācijas muzeja rekonstrukcijai 4,5 milj. eiro, taču, domājams, divi darbu posmi (piebūves būvdarbi un apkārtējā laukuma labiekārtošana) izmaksās 7,5 milj. eiro.

Pie visa vainīga politika

Neapšaubāmi muzeja rekonstrukcijas aizkavēšanās cita starpā tiek izmantota arī politiskiem mērķiem. Iepriekš projekta autors arhitekts Gunārs Birkerts paziņoja, ka rekonstrukcija iestrēgusi politisku iemeslu dēļ. Jau pirms 14 gadiem viņš uzdāvināja muzejam "Nākotnes mājas" skici, taču projekts diemžēl viņa dzīves laikā netika īstenots. Arhitektors aizgāja viņsaulē 15. augustā, 92 gadu vecumā.

Ziņu lente
0