Latvijas ekonomikai kaitē viltoti zābaki

© Sputnik / Oksana DzadanViltots zīmolu Chanel un Louis Vuitton apģērbs un somiņa
Viltots zīmolu Chanel un Louis Vuitton apģērbs un somiņa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ekonomika zaudē naudu, pilsoņi zaudē darba vietas, un tas viss – viltojumu dēļ, kuru radītie zaudējumi jau pārsnieguši 141 miljonu eiro.

RĪGA, 26. oktobris — Sputnik. Patentu pārvaldes direktors Sandris Laganovskis uzskata, ka dažādu zīmolu viltojumi ik gadus nodara Latvijas ekonomikai kaitējumu vairāk nekā 141 miljona eiro apmērā, vēsta Lsm.lv.

Trešdien preses konferences gaitā Laganovskis pastāstīja, ka viltojumi kļūst aizvien daudzveidīgāki: agrāk pārsvarā tika viltots apģērbs, bet tagad tirgu pārpludinājušas viltotas eletropreces, medikamenti un rezerves daļas automašīnām.

Tomēr viltotu apavu un apģērbu ražošana joprojām ir līdera vietā un rada lielākos zaudējumus. To dēļ Latvija ik gadus zaudē aptuveni 70 miljonus eiro un 1600 darba vietas.

Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns - Sputnik Latvija
Latvijas bijušais ārlietu ministrs pastāstīja, kā sankcijas "šauj pa kājām" ES

Otro vietu viltojumu popularitātes reitingā ieņem parfimērija. Viltotās smaržas sagādā mazākus zaudējumus nekā apģērbs un apavi, taču sasniedz aptuveni 6 milj. eiro un 600 darba vietas gadā.

Latvijā viltojumi pārsvarā tiek ievesti no Turcijas, Ķīnas, Indijas, Singlapūras un AAE, kā arī no Lietuvas un Polijas. Muitas pārvaldes pārstāvis Egils Misītis paziņoja, ka šī gada deviņu mēnešu laikā aizturēti vairāk nekā 54 tūkstoši vienību viltotu preču, un tamlīdzīga produkcija tiek aizturēta ik dienas. Muitnieki regulāri uzlabo zināšanas, lai idkentificētu viltotu produkciju.

Patlaban Latvijā aktīvi strādā vairāk nekā 1100 prečzīmju īpašnieku, kuri aizsargā savu produkciju. Eiropas Savienībā ir vairāk nekā 30 tūkstoši šādu prečzīmju īpašnieku.

Pēc kompānijas "Pētersona patents" valdes locekļa Gata Meržvinska domām, pašreizējā patērētāju tiesību sistēma ir pietiekami labi sakārtota, taču pastāv zināmi spēki — galvenokārt, lielās tranzīta kompānijas, kas vēlas, lai lietas par intelektuālā īpašuma pārkāpumiem tiktu izskatītas civilā, nevis adminsitratīvā kārtībā, kā rezultātā ievērojami aizkavējas šādu lietu izskatīšana un tiek pārkāptas intelektuālā īpašuma īpašnieku tiesības.

Pleskavas apgabala robežas caurlaides punktā Ubiļinka apturēta nelegāla vītinātās gaļas ievešana - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 30 kilogrami spāņu vītinājumu sadedzināti uz Latvijas un Krievijas robežas

Šī gada pavasarī modes un izklaides centrā "Rīga Plaza" tika organizēta viltojumu izstāde "Viltotais zaķis". Tās eksponātu vidū bija pazīstamu zīmolu, piemēram, Louis Vuitton, Chanel un Gucci viltotās somiņas, sporta apavi, naudas maki, lakatiņi, apakšveļa un parfīmi. Izstādes viesi apgalvoja, ka viltojumu iespējams iegādāties ne tikai interneta veikalā, bet arī dārgos boutique un pat Duty Free veikalā lidostā. Vienīgā iespēja cīnīties ar viltojumiem — rūpīgi izvēlēties pirkumus un pārbaudīt tos, kā arī iespēju robežās lūgt uzrādīt sertifikātu vai izsniegt preces kodu. 

Ziņu lente
0