Kučinskis: Latvija saņems no ES līdzekļus plūdu nodarīto zaudējumu kompensācijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerminstrs uzskata, ka Latvijas lūgumu Eiroppas Komisijai par atbalstu plūdos cietušajiem lauksaimniekiem noraidīt nav iespējams.

RĪGA, 24. oktobris — Sputnik. Premjerministrs Māris Kučinskis uzskata, ka Latvija saņems finansiālu atbalstu zemniekiem, kuri cietuši zaudējumus plūdu rezultātā.

Programmā Rīta Panorama viņš paskaidroja, ka šodien Latvijas parstāvji tiksies ar Eiropas Komisijas ierēdņiem, lai apspriestu kompensācijas.

No ES solidaritātes fonda iespējams saņem līdzekļus meliorācijas sistēmu sakārtošanai, lai tamlīdzīgi incidenti vairs neatkārtotos. Pagaidām nav skaidrs, vai lauksaimnieki saņems tiešu atbalstu. "Man nešķiet, ka konceptuāli Latvijas lūgumu būtu iespējams noraidīt," — skaidroja Kučinskis.

Viņš uzskata, ka no Latvijas puses darīts viss nepieciešamais, taču gadījumā, ja Eiropas Savienība pieprasīs vēl kādus aprēķinus, tie tiks iesniegti. Politiķis norādīja, ka 15 miljoni eiro no neparedzamiem apstākļiem atvēlētajiem līdzekļiem ir maksimums, ko valdība var piešķirt cietušajiem fermeriem.

Поле с овсом - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki Skandināvijā un Baltijā lūdz palīdzību ES

Iepriekš zemkopības ministrs Jānis Dūklavs paziņoja, ka zaudējumu summa sastāda 37 miljonus eiro: šādu summu fermeri norādījuši savos zaudējumu kompensācijas pieteikumos. Viņš atzīmēja, ka no budžeta būs iespējams segt tikai 19,8 miljonus eiro.

Iepriekš vēstīts, ka 24. augustā Latgalē beidzās lietavas — 32 stundu laikā nolija divu mēnešu nokrišņu norma. Rezultātā cietuši vairāki reģionālās nozīmes autoceļi, dzīvojamās mājas un lauksaimniecības kultūru sējumi. Lietavu rezultātā cietušajos rajonos Latgalē, Vidzemē un Zemgalē netika savākta dārzeņu un graudu raža vairāk nekā 100 tūkstošu hektāru platībā.

Ziņu lente
0