"Pakistānas kebabs" skandāla centrā: māna un nerunā latviski

© Sputnik / Sergey MelkonovПакистанский кебаб в Риге
Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rīgas ātrās ēdināšanas restorāns "Pakistānas kebabs" Čaka ielā 79 atkal nokļuvis skandāla epicentrā.

RĪGA, 22. oktobris – Sputnik. Restorāna Pakistānas kebabs apmeklētāja, pasūdzējusies ne vien par iestādes darbinieku visu viņai zināmo valodu nesaprašanu, bet arī uz to, ka viņu apmānījuši.

"Kam vajadzīga latviešu valoda Rīgā? Mums ir pakistāniešu. Kādēļ, kad es vakarā gribu kartupeļus, un mamma grib kebabu, mani nesaprot? Pieņēma pasūtījumu, gaidu, pēc tam vēl lūdz piemaksāt. Čeku mehāniski iebāzu kabatā. Iedevu 20 eiro, atlikums 13,10. Čekā ir 15,10.

Sieviete ēd saldējumu - Sputnik Latvija
Itāļu biznesmenis pēc valodas inspekcijas: Mani apsūdz kā noziedznieku!

Taču viņš nesaprot nevienu valodu. Nevar ieskaidrot, ka esmu pārmaksājusi. Kas par servisu? 21. gadsimts Rīgā tagad būs jārunā angliski. Kartupeļi auksti, kebabs ass – parastā vietā. No bada miršu, turp neiešu," — Aija Fjodorova (Айя Федорова) atstāja emocionālu publikāciju Facebook grupā, veltītā krāpniecībai tirdzniecībā.

Pēc 10 stundām šai publikācijai jau bija gandrīz 200 komentāri. Daudzi nepalaida brīnišķīgu iespēju pasmieties par Valsts valodas centra tēmu, kurš, pēc komentētāju domām, ir ieinteresēts, lai tiktu sodīti vienīgi krievvalodīgie cilvēki.

"Krāsainie – viņi ir tādi, viņus aiztikt nedrīkst. Kad itālieti sodīja par to, ka viņš pie kases apkalpojot cilvēkus, runāja angliski. Viņš bija vienkārši šokā," — atgādināja gadījumu ar itāļu biznesmeni Vitālijs Nools (Виталий Ноолс).

"Angliski simts punkti sapratīs, kebabu pagatavos tādu, kādam tam ir jābūt. Paldies par reklāmu," — pārliecināts Aleksandrs Plotņikovs (Александр Плотников).

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Bēgļa bēdas: Tariks pametis Latviju un atkal atgriezies

"Nu jā, pasūdzieties Valsts valodas centrā un vairs šo bubuli neredzēsiet," — ieteica Tomas Valters (Томас Валтерс).

Citi nosodīja praksi "pasūdzēties" Valsts valodas centram un atbalstīja vēlmi strādāt pat tiem, kuriem nepiemīt pietiekamas latviešu valodas zināšanas.

"Cilvēki strādā kā var. Nesēž uz pabalstiem, kaut vai par to varētu būt iecietīgāki," — atzīmēja Kristīne Domševiča (Кристина Домшевич).

"Šā vai tā viesiem zināms, ka sen ir laiks mācīties ARĀBU valodu. Tieši arābu drīzumā kļūs par valsts valodu Eiropā," — pauda viedokli Katrīna Dārza (Катрина Дарза).

Nav pirmais gadījums

Atgādināsim, ka tas nebūt nav pirmais gadījums, kad ātrās ēdināšanas restorānu tīkls Pakistānas kebabs nokļūst skandāla notikumu centrā.

Robežkontroles punkts Terehovo uz Latvijas un Krievijas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Investori aicina izstrādāt viedu viesstrādnieku piesaistes politiku Latvijā

Piemēram, šovasar Facebook uzspridzināja video, kurš izraisīja daudz tikpat pretrunīgu Latvijas iedzīvotāju komentārus. Videoierakstā rīdzinieks Raivis Deinats, kurš apmeklēja Pakistānas kebabu, tā arī palika izsalcis, jo aiz letes stāvošie zēni nespēja saprast, ko tad viņš vēlējās pasūtīt.

Savukārt uzkodu tīkla Pakistānas kebabs direktoru padomes loceklis Farmans Alī vēlāk intervijā radio Baltkom izteica viedokli, ka videoieraksta autors ieradās ēstuvē piedzēries un ar suni, un ar savu uzvedību noveda personālu līdz tam, ka viņi vienkārši jau nevēlējās runāt ar viņu nekādā valodā.

Gadījums ar aizdomīgo gaļu

Gadu iepriekš Pakistānas kebabs nokļuva Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) redzeslokā sakarā ar aizdomīgu gaļu. Kāds vērīgs rīdzinieks nofilmēja video, kā pakistāniešu restorānam sasaldētu gaļu piegādā kāds privāts automobilis, kuram trūkst saldēšanas iekārta. Par to paziņoja raidījums Bez tabu TV3 ēterā.

Гастарбайтер, архивное фото - Sputnik Latvija
Ar ko var nodarboties viesstrādnieks Latvijā

PVD inspektori atzīmēja, ka kebabnīcas virtuve bija netīra, tāpat tika norādīts uz produkcijas pagatavošanas pārkāpumiem. Saldētavā inspektori atrada vistu un liellopa gaļu ar bojātu marķējumu uz iepakojuma. Saskaņā ar marķējumu gaļas derīguma termiņš beidzies jau pirms pusgada. Pēc visu nepilnību novēršanas Pārtikas un veterinārais dienests atļāva uzkodu iestādes īpašniekam atjaunot darbu.

Kebabnīca pieder uzņēmumam Spice of Pakistan, ziņoja portāls kriminal.lv. Līdz 2015. gada novembrim par ēstuves īpašnieku un pārvaldnieku bija Alī Farmans. Pēc īpašnieka nomaiņas pakistānietis turpināja strādāt uzņēmumā. Farmanam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, ko viņš saņēma, aprecot Latvijas pilsoni.

Ziņu lente
0