Ārstu algas Latvijas slimnīcās pieaugs par 80%

© Kenny HolstonВрач за работой
Врач за работой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 2018. gada Latvijas slimnīcās strādājošie mediķi saņems 1547 eiro mēnesī līdzšinējo 859 eiro vietā.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Latvijas slimnīcu ārstu algas 2018. gadā pieaugs par aptuveni 80%. Tāpat pieaugs slimnīcu ārstniecības un pacientu aprūpes personāla, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu atalgojums, raksta press.lv.

Bērns pie stomatologa - Sputnik Latvija
Kāpēc stomatologi atsakās ārstēt bērnus

Pēc Veselības ministrijas datiem, nākamgad slimnīcās strādājošajiem ārstiem un funkcionāliem speciālistiem algas pieaugs no 859 eiro līdz 1547 eiro mēnesī. Tāpat būtiski – par 73% — pieaugs slimnīcu ārstniecības un pacientu aprūpes personāla, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu atalgojums. 2018. gadā viņi saņems līdzšinējo 537 eiro vietā 929 eiro mēnesī.

Slimnīcu atbalsta personāla darba samaksa pieaugs par 55% — no 400 līdz 621 eiro mēnesī. Ambulatorā veselības aprūpē algas pieaugs ne tik ievērojami: ārstu un funkcionālo speciālistu — par 31%, slimnīcu ārstniecības un pacientu aprūpes personāla, kā arī funkcionālo speciālistu asistentu — par 26%, atbalsta personāla — par 13%.

Ģimenes ārstiem kapitācijas summa uz vienu pacientu nākamgad pieaugs no 1,25 eiro līdz 1,6 eiro. Tāpat plānots palielināt darba samaksu par 31% — no pašreizējiem 859 līdz 1125 eiro mēnesī ārstiem, un par 26% — no 537 eiro līdz 675 eiro — medmāsām un ārstu palīgiem.

Ģimenes ārstu prakšu finansējums 2018. gadā kopumā palielināsies par 17,1 miljoniem eiro jeb par 553 eiro mēnesī par praksi. Ārstnieciskā personāla algu celšanai nākamgad plānots atvēlēt 116,9 miljonus eiro. Kā ziņots, 2018. gadā veselības aprūpes finansējums sasniegs 1,014 miljardus eiro.

Врач скорой помощи - Sputnik Latvija
Latvijas Veselības ministrija sodīs ārstus, kuri atsakās strādāt valsts slimnīcās

Ģimenes ārsti Latvijā neapmierināti ar darba samaksas sistēmu un organizāciju, jūlija sākumā uzsāka streiku. Ārsti pieprasīja palielināt kapitāciju par 30% uz līdzekļu rēķina, kuri tika piešķirti kvalitātes kritērijiem. Turklāt viņi uzrādīja virkni prasību sakarā ar Veselības elektronisko sistēmu. 19. jūlijā mediķi pārgājuši uz jaunu streika formu — sākuši pieņemt ne vairāk kā 20 pacientus dienā. Ģimenes ārstu asociācijas pilnsapulcē tika nolemts pagarināt streiku līdz 20. oktobrim.

Septembra sākumā trīs lielāko slimnīcu pārstāvji sūdzējās par kadru trūkumu un griezušies pie Saeimas komisijas ar lūgumu piešķirt 18 miljonus eiro ārstu algām. Piemēram, Austrumu klīniskajā slimnīcā trūka 11 miljonu eiro mediķu darba samaksai, Paula Stradiņa slimnīcai — vairāk nekā 5 miljonu, bet Bērnu slimnīcai — vairāk nekā 1,5 miljonu eiro.

Ārstniecisko iestāžu vadītāji paziņojuši, ka zemo algu dēļ slimnīcās nevar noturēt speciālistus un nolīgt jaunus ārstus.

Ziņu lente
0