Nekad nav par vēlu: Rīga aicina apgūt jaunas profesijas

© pixabayPiezīmes bloknotā
Piezīmes bloknotā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Strādājošie rīdzinieki vecumā no 25 gadiem aicināti iesniegt pieteikumus profesionālā līmeņa celšanai vai jaunas specialitātes apgūšanai. Projekts saņem finansējumu no Eiropas fondiem.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Rīgas dome piedalās pieaugušo un cienījama vecuma cilvēku apmācības projektā, Sputnik Latvija pastāstīja galvaspilsētas pašvaldībā.

Projekts ir visai aktuāls apstākļos, kad iedzīvotāji noveco, pensijas vecums palielinās, turklāt liela daļa pirmspensijas vecuma cilvēku saprot, ka viņiem nāksies strādāt arī pēc došanās pensijā.

Пенсионерка - Sputnik Latvija
Latvijas pensionāri ir vieni no strādīgākajiem Eiropā

Dzīve mainās ātri, un dažas profesijas vairs nav vajadzīgas, bet citas, gluži pretēji, pārvietojas pieprasītāko topā. Kā noturēties uz tirgus konjunktūras viļņa? Kā izvairīties no paradoksālās situācijas, kurā cilvēki nesekmīgi mēģina iekārtoties darbā, bet darbadevēji krīt vai nost no kājām, meklējot labus speciālistus?

Viens no projekta mērķiem ir novērst strādājošo profesionālo iemaņu un darba devēju pieprasījuma neatbilstību. Projekts saņem finansējumu no Eiropas Sociālā fonda un Latvijas budžeta. Sešu gadu laikā līdz 2022. gada 31. decembrim pieaugušo izglītībai tiks atvēlēti vairāk nekā 25 miljoni eiro.

Strādājošie rīdzinieki vecumā no 25 gadiem aicināti iesniegt pieteikumus profesionālā līmeņa celšanai vai jaunas specialitātes apgūšanai 195 izglītības programmās. Šādu iespēju dāvā Eiropas projekts, ko īsteno Valsts izglītības attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām.

Pieteikumu pieņemšanas pirmā kārta jau ir sākusies un ilgs līdz 6. novembrim. Cilvēki aicināti apgūt specialitātes, kurās pašlaik jūtams lielākais darbaspēka deficīts.

Viesstrādnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ekonomikai vajadzīgi viesstrādnieki: apdraudēts valsts latviskums

Rīgā iespējams iesniegt pieteikumu apmācībām 59 mācību programmās celtniecības nozarē, 21 programmā kokapstrādes nozarē, 81 mācību programmā elektronisko un optisko iekārtu ražošanas, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomā, kā arī 26 programmās metālapstrādes un mašīnbūves jomā. Mācības sāksies 2018. gada janvārī.

Programmas paredzētas gan kvalifikācijas celšanai, gan jaunas pieprasītas profesijas — elektromontiera, elektrotehniņa, mājas pārvaldnieka, mašīnbūves tehniķa, metinātāja — apgūšanai.

Lielāko daļu mācību apmaksas nodrošinās valsts un eirofondi. Interesentiem atliks apmaksāt tikai 10% mācību maksas, taču to var izdarīt arī darba devējs. Maznodrošinātajiem un trūcīgajiem nodrošināta bezmaksas apmācība. Cilvēkiem ar invaliditāti tiks nodrošināti surdotulkotāja un citu nepieciešamo asistentu pakalpojumi.

Pieaugušo izglītības projekts ilgs sešus gadus — līdz 2022. gada 31. decembrim. Eiropas sociālajam fondam un Latvijas budžetam tas izmaksās vairāk nekā 25 miljonus eiro. Taču ES uzskata, ka projekts ir to vērts — pateicoties programmai, daudzi varēs atrast jaunu vietu dzīvē.

Papildu informāciju sniegs Rīgas pašvaldības pieaugušo izglītības koordinators pa tālruni 67105579 vai pa e-pastu sandra.cirule@riga.lv. Informācija publicēta arī vietnē www.macibaspieaugusajiem.lv.

Ziņu lente
0