Rinkēvičs: kādēļ pazuda mobilie sakari mācību laikā "Rietumi"

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Pāriet pie mediju bankasRinkēvičs
Rinkēvičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka mobilo sakaru pazušana Latvijā mācību laikā "Rietumi 2017" ir iemesls lieku reizi izmēģināt valsts kiberaizsardzību.

RĪGA, 15. oktobris — Sputnik. Pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča domām, traucējumus mobilajos sakaros Kurzemē, kurus reģistrēja Latvijas operators LMT neilgi pirms Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām "Rietumi 2017", ir jāizanalizē, lai saprastu, cik pasargāta ir valsts no šādiem incidentiem, vēsta mixnews.lv.

Ministrs uzsvēra, ka mācību manevru laikā savas zināšanas paaugstina ne tikai tās valstis, kuras piedalās mācībās, bet arī viņu kaimiņvalstis. Rinkēvičs atzīmēja, ka Latvijas valsts kiberaizsardzības sistēma tiek nepārtraukti testēta, un ir pietiekami pamatu uzskatīt, ka pastāv sakaru ietekmes instrumenti, kuri tiek izmantoti tieši frekvenču līmenī.

Посол Латвии в НАТО Индулис Берзиньш - Sputnik Latvija
Latvijas vēstnieks NATO: mācības "Rietumi" attaisnoja gan mūsu bažas, gan cerības

Pēc Rinkēviča teiktā, analītiķiem Latvijā un NATO priekša vēl ir darāmi darbi, lai turpmāk paaugstinātu aizsardzības spējas.

Iepriekš tika ziņots, Latvijas izlūkdienesti saista daļēju mobilā tīkla un vienotā glābšanas dienesta tālruņa 112 darba traucējumus Kurzemē ar Krievijas karaspēku iespēju demonstrēšanu elektroniskā kara nozarē. Vērts atzīmēt, ka sakaru signāla apspiešana var nopietni patraucēt rietumu varas iestādēm ātri mobilizēt civiliedzīvotājus.

Vienotais glābšanas dienesta tālrunis nestrādāja 16 stundu garumā, 13. septembrī, dienu pirms Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi 2017" sākuma. Kā iepriekš teicis Rinkēvičs, Latvijas varas iestādes uzskata, ka uzbrukums tika mērķēts uz zviedru Ēlandes salu, kura atrodas Baltijas jūras galvenajā punktā, savukārt Latvija vienkārši izrādījusies kaut kādu radioviļņu ceļā. Zviedrija, kura nav NATO sastāvā, septembrī veica liela mēroga militārās mācības, kurās piedalījās ASV spēki.

Mācības Rietumi 2017 - Sputnik Latvija
Ukraina pārmet Krievijai bruņoto spēku dislokāciju Baltkrievijā

Toreiz Latvija neizteica nekādas pretenzijas Krievijai, jo valsts izlūkdienesti nebija nonākuši pie gala secinājumiem. Savukārt Zviedrijas Aizsardzības un Bruņoto spēku ministrijas pārstāvji paziņoja, ka neko nezina par kaut kādiem incidentiem ar sakariem savā teritorijā.

Krievijas aviācijas ģenerālmajors Vladimirs Popovs starptautiskās informācijas aģentūras Sputnik intervijā paskaidroja žurnālistiem, ka mobilā operatora darbu Latvijā varēja ietekmēt jaudīgi radio-elektroniskie līdzekļi, kuriem bija jābūt iesaistītiem manevru laikā, taču speciāli Krievijas Federācija neko nav bloķējusi.    

Ziņu lente
0