Latvijas armija asi reaģējusi uz rīdzinieces publikāciju par NATO karavīriem

© OZAN KOSE / AFPASV jūras kājnieki operācijas laikā
ASV jūras kājnieki operācijas laikā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālajos tīklos sacēlusies vētra pēc rīdzinieces publikācijas – viņa pastāstīja dažus interesantus faktus no NATO karavīru dzīves Latvijā. Viņai atbildēja pat NBS pārstāvji un Latvijas vēstniecība Kanādā.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Neliela publikācija par NATO karavīriem sociālajā tīklā Facebook ne tikai radīja vietējo iedzīvotāju satraukumu — publikācijas autorei atbildēja pat NBS pārstāvji un Latvijas vēstniecība Kanādā.

"Vakar runājos ar vienu taksometra vadītāju, kurš man izstāstīja dažus faktus par NATO karavīriem Latvijā. Izrādās, viņi nemaz nedzīvo ne Ādažos, ne kazarmās, ne poligonos, kā mēs varbūt esam iedomājušies, bet ērti mitinās Rīgas labākajās viesnīcās, plenderē pa kafejnīcām un nereti izmanto takšu pakalpojumus.

Interesanti, kā šie "sargi" taisās karot, ja tiktiešām sāktos karš, kurš visticamak ilgtu 20 min., kuru laikā, pat līdz Ādažiem aizbraukt diez vai uzspētu… Kas nenormāli kaitina, ka tās dārgās viesnīcas un takši, tiek apmaksāti no mūsu naudas!!!" — Kristīne pastāstīja savā lapā un tūlīt saņēma milzumdaudz komentāru.

Район адажского полигона - Sputnik Latvija
Ādažos sūdzas par NATO karavīru "cūcību"

Daži lasītāji stāstu uztvēra skeptiski un lūdza nepublicēt nepārbaudītus faktus, "ieslēgt smadzenes" un pat apsaukāja jaunieti par "Kremļa trolli, kurš iemācījies rakstīt latviski", citi stāstīja par saviem vērojumiem,

"Kanādas karavīri, noteikti ir zināms, ka mitinās kādā Radison SAS ķēdes viesnīcā Pārdaugavā… agrāk no rītiem pat autobuss piebrauca pie pašas viesnīcas, tagad cenšas nostāk nostāties, lai neuzkrītošāk…", — raksta Aleksandrs Plinta.

"Es domaju, ka tas viss ir cirks priekš tautas, lai viņa jūtās tipa pasargāta un drošībā… kaut ko pabombī Ādažu poligonā, paspēlē kariņu, paimitē darbības un vakarā pa viesnīcām," — raksta Kristīne.

"Viņus Ādažos uz poligonu uz šaušanu ved ar Neoplan vai tamlīdzīgu autobusu," — raksta Eizens Kalnins.

"Taksometra šoferīts vēl izstāstīja, ka viens afroamerikas izcelsmes miera nesējs, kuru viņš esot vedis no smalkas viesnīcas uz lidostu, izkāpjot esot mēģinājis pierunāt iedot viņam vēl vienu čeku, tipa "50 uz 50", kas šoferi nenormāli nokaitinājis un tā vietā, lai atbildētu go, go niger, esot pieklājīgi atbildējis go, go, nekāda 50 uz 50 un čeka nebūs! Tas vēl izbrīnīts un parsteigts esot pajautajis: tiešam nebūs!? Viņiem acīmredzot ne bez pamata, ir radies priekšstats par Latviju kā par korumpētu valsti visos līmeņos!" — kārtējo faktu no NATO karavīru dzīves pastāstīja Kristīne.

Latvijā dislocētā Kanādas militārā kontingenta emblēma. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kanādas senāta spīkeris: NATO Latvijā aizsargā, nevis provocē
"Vesels bars pašlaik dzīvo viesnīcā "Latvija"," — novērojumus stāsta Daina Bkalne.

"Viens mans paziņa, kas strādā tur Ādažos teica, ka viņi dzīvo viesnīcās tāpēc, ka Latvijas valsts pagaidām tik lielam karavīru skaitam nevar nodrošināt dzīves vietu turpat poligonā. Un kamēr viņiem uzbūvēs ēkas, kur dzīvot, Latvija maksās par viesnīcām," — raksta Inese Fortmane.

" Un kam mums šobrīd būtu vajadzīgs šis "tik lielais karavīru skaits"?" — brīnās Niluta Bahmane.

Latvijas karavīri: mūs nomelno

Sašutuma pilnā Kristīnes publikācija kļuva ļoti populāra, to pārpublicēja gandrīz 200 cilvēki, un komentāriem pievienojās ar Latvijas armiju vairāk vai mazāk saistīti cilvēki.

"Kristīn, laipni AICINU Tevi pievienoties Latvijas Armijai! Mēs, karavīri, darām savu darbu, līdz ar to mums ir arī atpūta! 
Savā brīvajā laikā es kaut vai visas Rīgas viesnīcas drīkstu izgulēt! Mums ir alga par padarīto, tieši tāpat kā Tev- par Tavu darbu! Tev ir brīvdienas, un iedomājies- mums arī ir brīvdienas! 

Kanādiešu žurnālists nav sajūsmināts par tautiešu mācībām Latvijā - Sputnik Latvija
Kanādiešu žurnālists nav sajūsmināts par tautiešu mācībām Latvijā

Un savu algu es arī tērēju un "notriecu" tur, kur es vēlos! Tieši tāpat kā Tu to dari! Tu neatšķiries no mums nemaz! 
Nākošreiz, pirms kaut ko publicē, apdomā, vai tas ir pareizais lēmums!!! Un vispār, pieaugušai sievietei būtu jāpublicē pārbaudīti fakti, nevis "A man viena tante teica"  Un piedodiet, bet jūsu profila informācija ir ļooti interesanta," — raksta Dārta Kisele, kuru, spriežot pēc izsaukuma zīmju skaita, Kristīnes teiktais ir aizvainojis.

"Nu gan muļķības. Nezinu kā tad gadās, ka zināms Kanādas karavīrs šobrīd atrodas LV un dzīvo tieši Ādažos un viņiem reizi nedēļā līdz Alfai atbraukt atļauts. Kādas muļķības te publisko. No sērijas- "viena tante teica…" Vispirms pārbaudi, vai tā ir taisnība un tad kaut ko runā," — iesaka Anete Krūmiņa.

Drīz vien sekoja pat Latvijas NBS oficiālā reakcija.

"Labs, esmu izpelnījusies vēstuli no NBS.) NBS pārstāvja rakstītais teksts: "kas juridiski neatbilst reālajiem faktiem." (bet faktiski tātad, sanāk, ka atbilst!!!), jau runā pats par sevi," — pastāstīja meitene un pievienoja NBS atbildes ekrānuzņēmumu.

"Atsaucoties uz jūsu ierakstu Facebook, aicinām jūs publiskajā telpā tendenciozi neizplatīt nepatiesu, no apšaubāmiem avotiem nākušu un sabiedroto valstu karavīrus nomelnojošu informāciju, kas juridiski neatbilst reālajiem faktiem.

Vēršam uzmanību, ka Ādažu bāzē kopš jūnija pastavīgi uzturas un dzīvo aptuveni 1200 sabiedroto spēku karavīri, kuri ar savu pastāvīgu klātbūtni Latvijā stiprina mūsu valsts, tai skaitā arī jūsu, jūsu ģimenes un jums tuvo cilvēku drošību!

Aizsardzības ministrija informē, ka karavīram nav pastāvīgi jāuzturas Ādažu bāzes kazarmās, poligonā, ierakumos arī nē. Ādažu bāze nav ieslodzījuma vieta, kurā karavīram būtu jāpavada 24 stundas diennaktī. Iespējams, šāds vienkāršots priekšstats saglabājies vēl no obligātā dienesta laikiem. Tāpēc vēlamies vērst uzmanību, ka ikvienam karavīram ir no dienesta brīvais laiks, ko viņš var pavadīt pēc saviem ieskatiem — doties baudīt zelta rudeni Siguldā vai ekskursijā uz Rīgu, tai skaitā arī izmantot taksometru pakalpojumus, apmeklēt restorānus, Latvijas Mākslas muzeju un citus apskates objektus visā Latvijas teritorijā.

Igaunijas karavīrs - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO second hand "jaunajiem eiropiešiem"

Arī jūsu vēlmei ieskatīties sabiedroto spēku karavīra maciņā un mēģinājumam radīt satraukumu Latvijas sabiedrībā nav pamata, jo sabiedroto karavīru dienesta atalgojums un uzturēšanās Latvijā, atkarībā no konkrētās izmaksu pozīcijas, tiek segta no NATO vai konkrētās Kanādas vadītās kaujas grupas dalībvalsts aizsardzības budžeta.

Ja jūsu rīcībā ir argumentēta informācija, ka kāds no  sabiedroto spēku karavīriem ir pārkāpis sabiedrībā pieņemtās normas vai normatīvos aktus, aicinām ar konkrētiem faktiem jebkurā brīdī vērsties Latvijas Aizsardzības ministrijā," — atbildēja Latvijas NBS pārstāvji.

Domājams, Kristīnes publikācijas radītā vētra nokļuvusi pat līdz diplomātiskajām aprindām. Latvijas armijas publikāciju komentēja Latvijas vēstniecība Kanādā — šādu atbildi viņi uzskata gan par piemērotu, gan profesionālu.

Ziņu lente
0