Pensionāri invalīdi Latvijā palikuši bez nodokļu atlaides

© pixabayPacients ratiņkrēslos
Pacients ratiņkrēslos - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā puse pensionāru Latvijā neizmanto internetu un nav informēti par to, ka jāieliek "ķeksītis" elektroniskās deklarēšanas sistēmā, lai saņemtu nodokļu atlaides par invaliditāti.

RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Pērn valsts rīcībā palikuši aptuveni 1,3 miljoni eiro — tūkstošiem pensionāru nav saņēmuši pienākošās nodokļu atlaides, jo neizmanto elektronisko deklarēšanas sistēmu, vēsta rus.lsm.lv.

Likums "Par iedzīvotāju ienākumu nodokli" paredz, ka neapliekamais minimums pensionāriem sastāda 235 eiro. 1. un 2. invaliditātes grupas pensionāriem tas pieaug par 154 eiro (līdz 389 eiro), 3. grupas invalīdiem — par 120 eiro (līdz 355 eiro).

Eiro - Sputnik Latvija
Maznodrošinātie Latvijas iedzīvotāji uzdāvinājuši valstij vairākus miljonus

Taču Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) automātiski ņem vērā pamata neapliekamo minimumu, bet nodokļu atlaides par invaliditāti tiek pielietotas tikai gadījumā, ja pensionārs elektroniskās deklarēšanas sistēmā ielicis "ķeksīti" atbilstošajā lodziņā. Tas tiek veikts internetā, taču, saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, tikai 42% šī vecuma cilvēku izmanto internetu.

Pie tam ne VSAA, ne Labklājības ministrijas mājaslapā nav nekādas informācijas, kas mudinātu pensionārus ar invaliditāti izmantot savas tiesības.

Rezultātā gandrīz deviņi tūkstoši pensionāru 2016. gadā nav saņēmuši papildu 12,4 eiro mēnesī.

Pārmaksātos nodokļus iespējams saņemt trīs gadu laikā, taču vairāk nekā 800 pensionāri jau ir aizgājuši viņsaulē un ikgadējo ienākumu deklarāciju neiesniegs.

VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankovska pastāstīja, ka "ķeksītis" elektroniskajā sistēmā nepieciešams arī strādājošajiem pensionāriem, lai VID zinātu, vai pensijai vai jāpielieto algai nodokļu atlaide.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs - Sputnik Latvija
Latvijas Bankas vadītājs: nodokļu reformas vietā iznācis čiks

VSAA pārstāvji, komentējot situāciju, uzsvēra,  ka tā ir VID atbildība.

VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Anita Jakseboga atzīmēja, ka patlaban rit vairāku iestāžu kopīgs darbs, lai veiktu likuma grozījumus un atvieglotu nodokļu atlaižu saņemšanu.

Pagaidām grozījumi likumā nav ieviesti, tāpēc pensionāriem joprojām nāksies ielikt "ķeksīti" elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Iepriekš vēstīts, ka sabiedrisko iniciatīvu portālā Manabalss.lv publicēta iniciatīva par pirmā līmeņa valsts pensiju atbrīvošanu no iedzīvotāju ienākumu nodokļa. To parakstījuši jau vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku, tāpēc petīciju iespējams iesniegt Saeimā. Iepriekš Finansu ministrija paziņoja, ka pensiju atbrīvošana no IIN novestu pie 85 miljonu eiro zuduma gadā — tostarp 17 miljonus eiro nesaņemtu valsts budžets, bet 68 miljonus eiro — pašvaldības.

Ziņu lente
0