Baltijas valstis pelna Krievijas un ASV strīdā

© Sputnik / Oksana DzadanОсенняя Рига
Осенняя Рига - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainā Krievijas iedzīvotājiem bieži vien tiek atteikta ASV vīza, Lietuvā un Polijā grūti pieteikties pārrunām lielā interesentu skaita dēļ, toties Latvijā ir ērti, un galvaspilsēta ir skaista.

RĪGA, 4. oktobris — Sputnik. Nesagaidījis no ASV nopietnas investīcijas, Latvijas bizness tomēr ir pamanījies mazliet nopelnīt uz Valsts departamenta darbību rēķina. Krievijas iedzīvotājiem tagad ir grūtāk saņemt ASV vīzu, tāpēc viņi dodas uz ASV vēstniecībām kaimiņvalstīs, raksta "Nezavisimaja gazeta".

Vīzu tūrisms

Krievijas iedzīvotāji, kam nepieciešama ASV vīza, Maskavā to var saņemt tikai decembra nogalē. Rindas uz pārrunām vēstniecībā ilgst trīs mēnešu garumā.

ES un ASV karogi - Sputnik Latvija
Baltkrievija gatava izvērtēt vīzu režīma vienkāršošanu ar ES un ASV

Lai paātrinātu vīzu izsniegšanu, amerikāņi ieteikuši Krievijas iedzīvotājiem vērsties konsulātos Krievijas kaimiņvalstīs. Piemēram, Vladivostokas iedzīvotāji var ātrāk iesniegt dokumentus ASV vēstniecībā Dienvidkorejā – lidojums līdz Seulai ilgst tikai aptuveni divas stundas. Valsts centrālo reģionu iedzīvotājiem izvēle ir plašāka un viņi var vērsties konsulātos virknē valstu.

Dažas tūrisma kompānijas Krievijā jau ir sagatavojušas speciālas programmas iedzīvotājiem, kuri vēlas saņemt ASV vīzu. ASV vēstniecībā Krievijā nāksies gaidīt mēnešiem, bet, piemēram, Baltijas valstīs vīzu tūristus sola sagaidīt lidostā, pavadīt uz ASV diplomātisko vēstniecību un organizēt ekskursiju pa vietējām ievērības cienīgām vietām. Tiesa, šajā gadījumā aug ne tikai vīzas iesnieguma apstrādes laiks, bet arī izmaksas.

Patīkamais un noderīgais

Salīdzinājumā ar Ukrainu un Baltkrieviju, Baltijas valstīm ir viens trūkums – iebraukšanai nepieciešama Šengenas vīza. Taču, ja tās nav, Latvijas vēstniecība Krievijā var izsniegt īstermiņa vīzu par 35 eiro.

Ceļazīme pie Ukrainas robežas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kijevā stāsta, cik Ukrainai izmaksās vīzu režīma ieviešana ar Krieviju

Vīzu tūrisma pakešu ilgus variējas no dažām dienām līdz vairākām nedēļām. Minimālais variants "Vīza brīvdienu laikā", kas ietver transfēru no lidostas uz vēstniecību, trīs naktis viesnīcā un ekskursiju pa Viļņu, maksā 250 eiro. Vēl apmēram 179 eiro maksās aviobiļetes no Maskavas un atpakaļ, un 150 eiro izmaksās vīzas nodeva.

Internetā jau publicēti cilvēku stāsti par braucienu uz Rīgu pēc vīzas ASV, raksta Vesti.lv.

"Izpētīju informāciju dažādos forumos un secināju, ka vīzas pieteikumu iesniegšu ASV vēstniecībā Rīgā. Rīga ir skaista, sena pilsēta. Var apvienot patīkamo un lietderīgo (apmeklēt vēsturisku pilsētu un saņemt vīzu). Kijevā un Maskavā/Sanktpēterburgā daudzi saņem atteikumus. Lietuvā ātri aizņem pierakstu pārrunām. Polijā arī grūti tikt klāt. Izvēlējos Latviju (šeit ASV vīzu saņēma mans paziņa, kuram varu pateikties par ieteikumu un palīdzību)," – raksta kāda sieviete.

Šī sieviete dzīvo Baltkrievijā, taču tas lietas būtību nemaina. Viņa stāsta, ka vīzu noformējusi par 160 dolāriem. Cik nācies samaksāt par viesnīcu un transporta izdevumiem

Ziņu lente
0