Latvija iesniedz notu Lietuvai ar prasību atjaunot sliežu ceļu līdz Reņģei

CC0 / pixabay / Железная дорога
Железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2008. gadā Lietuva izjauca sliedes posmā Mažeiķi – Reņģe, kas iedragāja Latvijas tranzīta jaudu un palīdzēja Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu.

RĪGA, 30. septembris – Sputnik. Latvija iesniedza notu Lietuvai ar prasību atjaunot dzelzceļa sliežu ceļus posmā no Lietuvas Mažeiķu pilsētas līdz Latvijas Reņģei, lai nodrošinātu kravas pārvadājumus, vēsta rus.lsm.lv.

Dzelzceļa ritošais sastāvs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija finansēs savu dzelzceļu uz Rail Baltica rēķina

Nākamnedēļ ir jānotiek Eiropas Komisijas sēdei, kurā tiks risināts jautājums par sankcijām attiecībā pret Lietuvas dzelzceļu (Lietuvos geležinkeliai). Uzņēmumam var uzlikt sodu līdz 35 miljoniem eiro par konkurences principa pārkāpumu. Latvija sprieduma pasludināšanas gaidās nolēma pastiprināt spiedienu pret Lietuvu un iesniedza tai notu. 

Dzelzceļa posmu Mažeiķi – Reņģe demontēja Lietuvas puse 2008. gadā ar remonta ieganstu, kurš netika pabeigts arī pēc desmit gadiem. 20 kilometru sliežu ceļa neesamība iedragāja Latvijas tranzīta jaudu un palīdzēja Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu, jo tas bija īsākais ceļš no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas uz Latvijas un Igaunijas ostām.

Par izjauktajām sliedēm Briselei sūdzējās arī Polijas naftas koncerns Orlen, kurš kontrolē naftas pārstrādes rūpnīcu Mažeiķos un Būtinges naftas termināli. Eiropas Komisijas iesniegumā koncerns apvainoja Lietuvas dzelzceļus negodīgā konkurencē.

2013. gada martā EK uzsāka oficiālu izmeklēšanu sakarā ar iespējamu Lietuvos geležinkeliai ļaunprātīgu monopola izmantošanas faktu.

Dzelzceļa luksofors. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas dzelzceļi apdraud Rail Baltica

Pēc četriem gadiem Lietuvai un Polijai izdevies nokārtot domstarpības – septembra sākumā Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis piedāvāja Orlen labvēlīgus tarifus pārvadājumiem apmaiņā pret to, ka dzelzceļa posms Mažeiķi – Reņģe netiks atjaunots.

Latvijā šis līgums izraisīja jaunu sašutuma vilni. Pēc Latvijas dzelzceļš viceprezidenta Aivara Strakšasa teiktā, Skverneļa paziņojumu var vērtēt kā atzīšanos, ka dzelzceļa posms tika demontēts apzināti, un Lietuva, par spīti solītajam, nekad negrasās to atjaunot.

"Tas ir skaidrs Lietuvas valdības politisks lēmums ierobežot brīvo tirdzniecību attiecībā pret Latvijas ostām," teica Satiksmes ministrijas parlamenta sekretārs Edgars Tavars.

Ziņu lente
0