Notiek Rietumu bankas pārbaude sakarā ar naudas vākšanu Doņeckas Tautas Republikai

CC BY 2.0 / Vitalii Demchuk / Здание банка Rietumu
Здание банка Rietumu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu bankā tika atvērts konts naudas līdzekļu vākšanai pašpasludinātajai Doņeckas Tautas Republikai, ko aizliedz Eiropas sankcijas.

RĪGA, 28. septembris – Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) veic pārbaudi Rietumu bankā sakarā ar šajā bankā atvērto kontu līdzekļu vākšanai priekš pašpasludinātās Doņeckas Tautas Republikas (Doņeckas TR), raksta TVnet.

Par to paziņoja FKTK komunikāciju nodaļas vadītāja Laima Auza. Viņa pastāstīja, ka bankā notiek pārbaude, taču atteicās sniegt plašākus komentārus vai izteikt uzskatus līdz brīdim, kamēr netiks noskaidroti visi lietas apstākļi un veikta pilna darījumu analīze.

Beness Aijo saņēmis DTR pasi - Sputnik Latvija
Aijo Benesa kāzuss: Latvija varētu atzīt Doņeckas Tautas Republiku

Rietumu bankas preses sekretāre Eleonora Gailiša pastāstīja aģentūrai LETA, ka pirms kāda laika banka saņēmusi informāciju par to, ka to, iespējams, grib izmantot līdzekļu vākšanai, lai atvērtu pašpasludinātās Doņeckas TR pārstāvniecību Eiropā, kas ir Eiropas sankciju režīma pārkāpums.

"Bankā tika veikta iekšējā izmeklēšana, kas parādīja, ka šī informācija neatbilst patiesībai," — uzsvēra Gailiša.

Pēc viņas teiktā, izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka vienā no mājaslapām tika publicēts aicinājums ziedot naudu žurnālistam Ervanam Kastelam un norādīts Rietumu bankas elektroniskā maka numurs, ko apkalpo bankas klients – britu kompānija, kurai ir FCA licence. Uz šo kompāniju attiecas visas starptautiskās prasības attiecībā uz klientu identificēšanu un naudas līdzekļu legalizācijas novēršanu, kura iegūta noziedzīgā ceļā (AML).

Banka sazinājās ar klientu, kurš sniedzis visu nepieciešamo informāciju par elektroniskā maka īpašnieku un viņa saimniecisko darbību. Bankas britu klients tāpat paziņoja, ka neviena no transakcijām šajā elektroniskajā makā nenorāda uz starptautisko prasību pārkāpumiem. Taču līdz visu apstākļu noskaidrošanas britu klients bloķējis šo elektronisko maku un vērsies pie mājaslapas īpašnieka ar lūgumu izdzēst rekvizītus, teica Gailiša.

Tāpat viņa piebilda, ka par izmeklēšanas veikšanu banka informēja atbildīgās iestādes.

Ervans Kastels ir bijušais Francijas armijas oficieris. 2017. gada maijā avīzes "Argumenti i fakti" intervijā viņš pastāstīja par to, ka piedalās kara darbībā Doņeckas TR.

Ziņu lente
0