Izglītība tikai latviešu valodā ir arhaisms: Ķīlis taisnojas par saviem vārdiem

CC BY-SA 2.0 / Toms Norde, Valsts kanceleja / Bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis
Bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais izglītības ministrs, savukārt šodien vienkārši sociālais antropologs Roberts Ķīlis nosauca apmācību tikai valsts valodā par arhaismu – nacionālistu patriotiem tas nepatika.

RĪGA, 22. septembris — Sputnik, Jeļena Kirillova. Bijušais izglītības ministrs Roberts Ķīlis nolēma iebilst Nacionālā bloka "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līderim Raivim Dzintaram izglītības jautājumā. Pēdējās dažas dienas iepriekš, atgādināsim, paziņoja, ka Nacionālā apvienība varētu ķerties pie idejas virzīšanas par izglītību tikai latviešu valodā.

Tas notika pēc tā, kas valsts prezidents Raimonds Vējonis uzstājās ar iniciatīvu nodrošināt automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem. Bailēs no tā, ka līdzīgi grozījumi varētu tikt cauri, Nacionālā apvienība piedraudēja ar pilnas izglītības pārejas tēmas aktualizēšanu uz latviešu valodu.

Учебники для русскоязычных школ - Sputnik Latvija
Latvijas Krievu kopiena: skolu pāreja uz latviešu apmācības valodu pārvērtīsies par protestiem

Taču bijušais izglītības ministrs nolēma pakritizēt Nacionālā bloka līderi un pateica, ka pārvest visu apmācību uz latviešu valodu ir "absolūts arhaisms" — jau šobrīd jaunieši mācās dažādās valodās un mācību iestādes faktiski praksē izmanto daudzvalodību šajā jautājumā.

"Nākt klajā ar tādu priekšlikumu, lai visi pārietu uz vienu valodu, ir dīvaini, jo, ņemot vērā, cik priekšlikums varētu būt neviennozīmīgi uztverts, ko Dzintars labi zina, priekšlikumam nav noteikta veida konsultāciju, ekspertīzes, pamatojuma, ka tas visiem skolēniem nāks par labu. Ja šāda argumenta, ka nāks par labu, nav, tad tā ir politiskas konjunktūras izmantošana. Un tas ir bezatbildīgi," citē Ķīļa vārdus portāls Kasjauns.lv.

Tāpat bijušais ministrs uzsvēra, ka Dzintaram un politiskajiem spēkiem, kurus viņš pārstāv, pēc pēdējā mēģinājuma aktualizēt valodas reformu izglītībā bija pietiekami daudz laika, lai izpētītu šo izmaiņu nepieciešamības pamatojumu. Citādi, šādu soli var vērtēt kā "reitinga celšanas" mēģinājumu.

Pēc Ķīļa viedokļa, izglītības iestādēs jau šobrīd labprātāk sāk izmantot vairākas valodas. "Pasaulē virzās uz daudzvalodību izglītības sistēmā," atzīmēja Ķīlis.

Grozījumi par automātisku pilsonības piešķišanu nepilsoņu bērniem Saeima, kā arī tika gaidīts, noraidīja, savukārt, Ķīļa vārdus par to, ka izglītība tikai latviešu valodā ir arhaisms, viņam piemin vēl joprojām. Jau tā maz, bijušo ministru gandrīz vai sāka vainot viltus ziņu veidošanā.

​Roberta Ķīļa vārdu apspriešanai pievienojās arī slavena latviešu žurnāliste Elita Veidemane, kura norādīja, ka Latvijā jau daudzus gadus ir izglītība arī citās valodās un piebilda, ka Ķīlis vai nu nav lietas kursā, vai arī speciāli saka muļķības.

Ķīlis atbildēja, ka būtu pateicīgs par to skolu sarakstu, kur mācību priekšmeti ir arī citās valodās. Elita Veidemane iebilda, ka runāja par augstākās izglītības iestādēm.

"Valsts Augstskolās joprojām ir ierobežojumi, cik no kopējā apjoma var mācīt nelatvju valodā," pievērsa uzmanību Ķīlis. Taču nacionālpatriote palikusi nepiekāpīga. "Un ļoti labi, ka ir ierobežojumi," rezumēja Veidemane.    

Ziņu lente
0