Veselības inspekcija brīdina: dzeramais ūdens ir bīstams

© Pixabay / tiburi Ūdens
Ūdens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plūdi varējuši sabojāt dzeramo ūdeni mazajos avotos, kuri atrodas applūdušajās teritorijās, brīdina Veselības inspekcija.

RĪGA, 20. septembris — Sputnik. No ilglaicīgā lietus cietušo Latvijas rajonu iedzīvotājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem ar dzeramo ūdeni, jo tas varētu būt piesārņots ar virsslāņa vai pat ar notekūdeņiem, vēsta Veselības inspekcijas mājas lapa.

Ilglaicīgais lietus izskalojis ceļus, pat līdz drenāžas trubām, kuras spēcīgo straumju dēļ tiek aizsprostotas ar kokiem un zariem. Izskaloti meliorācijas kanāli, turklāt, ūdens no laukiem kopā ar augsni varēja nokļūt nedziļās akās, urbumos un avotos.

Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

Mediķi aicina ārkārtīgi uzmanīgi izmantot personīgos ūdens avotus un obligāti vārīt to vai arī pirkt ūdeni pudelēs veikalā.

Visvairāk paveicies tiem, kuri izmanto centralizēto ūdensapgādes sistēmu: šāda ūdens piesārņojuma draudi arī pastāv, taču tie ir daudz zemāki, jo dziļie pazemes avoti ir daudz labāk pasargāti, nekā virsslāņu.

Mēneša laikā praktiski visā Latvijas teritorijā nepārtraukti līst ilglaicīgs lietus. Plūdi skaruši visas Latvijas daļas, un nu lietusgāzes applūdina Latvijas galvaspilsētu. Laikapstākļi periodiski sniedz nelielas atelpas pāris skaidru dienu veidā, taču pēc tam lietus sāk līst ar jaunu spēku, nodarot postījumus mājām, laukiem, ceļiem un izvadot upes no to krastiem.

Paveicies vienīgi Ventspils iedzīvotājiem, jo viņu pilsētai sliktie laikapstākļi gājuši secen. Taču lielākajā Latvijas teritorijas daļā jau pirmdien nokrišņu daudzums pārsniedza 20-40 mm.

Sakarā ar intensīvajiem nokrišņiem Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludināja priekšpēdējo, jeb "oranžo" bīstamības līmeni. Meteorologi brīdina, ka lietusgāžu dēļ ūdens līmenis Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes upēs turpina celties, kā arī aicina iedzīvotājus būt vērīgiem un sekot līdzi glābšanas dienestu paziņojumiem un laika prognozēm.

"Oranžais" bīstamības līmenis paredz, ka laikapstākļi kļūst bīstami un var izraisīt postījumus.    

Ziņu lente
0