Liepājas ostai varētu nākt par ļaunu sliktie laikapstākļi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raža no Latgales parasti tūlīt nonāk Liepājas ostā, tāpēc plūdi Latgalē ostai kaitējuši tāpat kā rudens lietavas Kurzemē.

RĪGA, 18. septembris — Sputnik. Liepājas ostā rit aktīva lauksaimniecības kravu pārkraušana, taču ir grūti prognozēt, cik sekmīga būs sezona: Latgale ir appludināta, arī Kurzeme ievērojami cietusi, vēsta Latvijas radio 4 raidījumā "Doma laukums".

Kompānijas Liepaja Bulk Terminal, lielākā Liepājas lauksaimniecības beramkravu termināla valdes loceklis Jurijs Matvejevs atzina, ka gada sākumā pat bija grūti ticēt tam, ka raža būs, jo pavasaris bija vēls un auksts.

Govju bars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Plūdi Latgalē: govis lēni aizpeld zilās tālēs

Zemnieks no Durbes novada Ēriks Putra pastāstīja, ka līdz lietavām ražas novākšana ritēja ļoti labi – nenovāktas palikušas pupas un mazliet kviešu.

"Ļoti laba kvalitāte, domāju, 25 gadu laikā pirmo reizi ir tik kvalitatīvi graudi. Parasti iznāk otrās kategorijas ziemāji, šoreiz – pirmās. Arī paši graudi bija ne tikai kvalitatīvi, bet arī lieli. Tāpēc šajā ziņā viss ir kārtībā. No tiem nedaudzajiem hektāriem, kas palika nenovākti, graudi noderēs lopiem, jo lietus tos sabojāja," – stāsta Putra.

Septembra sākumā Kurzemē vietām tika novērota divu mēnešu nokrišņu norma, lauki ir applūduši. Liepājas apkaimē palikuši nenovākti aptuveni pieci tūkstoši hektāru dažādu kultūru. Kavēkļus rada lietavas un rudens sējas darbi.

Ēriks Putra lepojas ar to, ka mazā Latvija izaudzē daudz vairāk graudaugu nekā nepieciešams pašu patēriņam:

"Man gandrīz 100% ražas iet eksportam. Aizvedu uz ostu un dzirdēju, ka kuģi iet uz Ziemeļāfriku, citām valstīm. Latvija ir bagāta ar graudiem, eksportējam vismaz divus miljonus tonnu. Katru gadu. Ļoti labs rādītājs Latvijai. Šogad varam pietuvoties arī trim miljoniem. Taču, protams, Latgalē vietām vispār nevarēja novākt ražu, tāpēc varētu būt arī mazāk."

Latgales applūdušie lauki tieši ietekmēs Liepājas ostu, jo tur savāktā raža tiek nogādāta tieši uz Liepāju, skaidro Jurijs Matvejevs:

Plūdi - Sputnik Latvija
Kaspars Gerhards: ārkārtas situācijas Latvijā nav

"Piegāde notiek pa dzelzceļu, tur mašīnas vairs nestrādā, un mēs, principā, savu ostu nākotnē saistām tieši ar Latgali, jo tur attīstās pamestas dzelzceļa stacijas, tiek būvēti jauni pieņemšanas punkti vai atjaunotie vecie. Tur ir arī sējumu platību palielināšanās perspektīva. Tāpēc Latgale ir mūsu Latvijas rezerve no ražas palielināšanās un apjoma viedokļa."

Latvijā audzēto lauksaimniecības produktu apjoms, ko ik gadus pārkrauj Liepaja Bulk Terminal, svārstās no 600 līdz 750 tūkstošiem tonnu. Kravas tiek piegādātas pa visu pasauli. Liepājas osta pārkrauj arī graudus no Krievijas.

Ziņu lente
0