Saeima atbalstījusi soda palielināšanu par valsts valodas likuma pārkāpumiem

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti uzskata, ka ievērojami pastiprināts sods un atsaukšana pat no ievēlēta posteņa, ir piemēroti pasākumi valodas jautājumos.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi Administratīvo pārkāpumu kodeksa grozījumus, kuri paredz stingrāku sodu par pārkāpumiem valsts valodas jomā, vēsta portāls Lsm.lv.

Nacionālās apvienības deputātu iniciētie grozījumi paredz krasi pieaugušus sodus par Valsts valodas likuma pārkāpumiem, ko pieļāvušas juridiskas personas un darba devēji. Turklāt, kā jau vēstījām, amatpersonas, kas gada laikā atkārtoti pieķerta par valodas normu pārkāpumiem, tagad var zaudēt posteni.

Latvijas Saeimas sēde - Sputnik Latvija
Necieņas izrādīšana pret latviešu valodu jums izmaksās 10 tūkstošus eiro

Nacionālās apvienības līdzprieksšēdētājs Raivis Dzintars pavēstīja, ka šīs tiesiskās normas mērķis ir likt šķēršļus "ciniskai attieksmei" pret valsts valodas likuma normnām, piemēram, tādiem gadījumiem, kā krievu valodas lietojums sociālajos tīklos, ko "atļāvies" Rīgas mērs Nils Ušakovs, un viņa konflikts ar Valsts valodas centru šajā jautājumā.

"Tas ir ļoti slikts signāls Latvijas pilsoņiem. Pēc mūsu domām, amatpersonām ir jāuzdod tonis attiecībā uz valsts pamatvērtībām. Tāpēc, ja amatpersonas pārkāpj šīs normas, pēc mūsu domām, arī sankcijām jābūt stingrākām nekā citiem pilsoņiem," — Dzintara vārdus citē Latvijas radio.

Valodas normu grozījumus Saeimā neatbalstīja tikai "Saskaņas" frakcija. Debatēs tās deputāti kritizēja Nacionālās apvienības ierosinājumu. Piemēram, Aleksandrs Jakimovs pauda, ka NA iniciatīva ir represīva un likums sakņojas bailēs.

Рихард Колс - Sputnik Latvija
Nacionālais bloks nosūdzējis VVC deputātu Elksniņu

"Tas ir pretrunā demokrātiskas valsts pamatprincipam — likuma apzinātai ievērošanai," — uzsvēra deputāts.

Arī Jūlija Stepaņenko norādīja, ka ar saviem grozījumiem Nacionālā apvienība pazemo valsts valodu un padara to par instrumentu cīņā ar politiskajiem oponentiem.

"Tā ir nepareiza taktika. Tā pazemo valodu kā mūsu kopējo vērtību," — uzsvēra politiķe.

Saskaņā ar otrā lasījuma rezultātiem Tieslietu ministrijai uzdots novērtēt iecerēto sodu samērību ar likuma pārkāpumiem. 

Ziņu lente
0