Miljonārs-bastotājs: žurnālisti atmaskojuši airBaltic vadītāju

© Foto : airBalticМартин Гаусс, глава авиакомпании airBaltic
Мартин Гаусс, глава авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā aviopārvadātāja airBaltic valdes priekšsēdētājs Martins Gauss saņem miljonu eiro gadā, atlido uz darbu pirmdien pa dienu, un ceturtdien dodas prom.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Visaugstāk apmaksātais Latvijas valsts sektora ierēdnis, nacionālā aviopārvadātāja airBaltic valdes priekšsēdētājs Martins Gauss mēdz būt darba vietā no trīs līdz četrām pilnām darba dienām nedēļā, noskaidrojis LTV raidījums De facto.

Bombardier CS300, airBaltic. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Gauss: airBaltic stratēģiskā situācija ir stabila, pienācis laiks meklēt investoru

Izmeklēšanas ideja radusies De facto martā, kad raidījums veidoja sižetu par jauno reisu uz Liepāju. Ieraksta laikā žurnālisti pamanīja, ka Gauss ceturtdien atstājis savu darba vietu dienas pirmajā pusē. De facto komanda nolēma pārbaudīt, cik bieži Gauss lido prom nomināli darba laikā. Gausa ģimene dzīvo netālu no Minhenes. No turienes uz Rīgu ierodas katru dienu divi reisi, tostarp, arī svētdienas vakarā, tā kā Gauss varētu būt darbā jau pirmdien no rīta.

Taču De facto filmēšana parāda, ka tajās nedēļās, kad Gausam nav komandējumu vai arī viņš neatrodas atvaļinājumā, airBaltic šefs izvēlas reisus darba laikā, un uz Minheni dodas bieži vien jau ceturtdien.

Lidostā Gauss parādās vienmēr vienā un tajā pašā laikā, izmanto vienus un tos pašus reisus. Tādēļ paredzēt, ka arī šonedēļ Gauss atgriezīsies Latvijā pirmdien, plkst. 14:00, žurnālistiem izrādījies viegli.

"Es savu darba nedēļu uzsāku… Es strādāju visu nedēļu. Man ir tikšanās ne tikai šeit, bet arī Frankfurtē, Briselē un Minhenē,"- paskaidroja savu kavēšanos darbā Gauss. Reiss no Minhenes izlido plkst. 10:00 no rīta. Iekāpšana sākas pusstundu pirms tās. Ja Gauss nemelo, "tikšanās" viņam bija agrā rītā. Taču, tikšanās agrā rītā katru pirmdienu?

"Es strādāju Latvijā tad, kad man šeit ir darāmas lietas, bet kopumā es strādāju, kad tas ir nepieciešams. Es vadu lidsabiedrību un domāju, ka visi ar to ir apmierināti," — paziņoja De facto Gauss.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš paziņoja, ka viņam nav svarīgi, strādā Gauss no mājām vai ofisā.

"Man ir svarīgi, vai darbs ir padarīts, par kuru šim cilvēkam tiek maksāts," — teica viņš. Taču airBaltic veiksmes stāsts pēdējo divu mēnešu laikā ir nedaudz pārspīlēts, piebilst De facto. Gausa alga kāpa daudz straujāk, nekā uzlabojās uzņēmuma finanšu rādītāji.

Работа международного аэропорта Рига - Sputnik Latvija
AirBaltic vadītājs, gaidot auditu, pastāstīja par saviem ienākumiem

Piemēram, pērn airBaltic ienākumi samazinājās par 94%, līdz nedaudz vairāk par miljonu. Par šo pašu periodu Gausa alga palielinājās par 19% un pārsniedza miljonu. Aviokompānijas Padomes priekšsēdētājs, kurš apstiprina Gausu amatā, pieņem lēmumu par viņa darba atalgojumu un vērtē panākumus, atteicās sniegt interviju De facto.

Tā vietā raidījums saņēma ziņojumu visu Padomes locekļu vārdā.

"Uzņēmuma padome "airBaltic" valdes locekļu darbu vērtē pozitīvi. (…) Atalgojuma fiksētā daļa ir noteikta atbilstoši tirgus apstākļiem, lai piesaistītu un noturētu augsti kvalificētus starptautiska uzņēmuma vadītājus. Mainīgā daļa ietver izmērāmus lielumus dažādās jomās — finanšu rezultāti, galvenie darbības rādītāji, klientu un darbinieku apmierinātība, pienesums Latvijas gaisa savienojamībai un citi," — teikts ziņojumā.

Ziņu lente
0