Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteja pārbaudīs Edvīna Šnores izteikumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Izmeklēšanas komiteja varētu ierosināt krimināllietu saskaņā ar pantu "Naida kurināšana un cilvēka cieņas pazemošana" pret Latvijas Saeimas deputātu, Nacionālās apvienības pārstāvi Edvīnu Šnori.

RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Krievijas Izmeklēšanas komiteja veiks pārbaudi Latvijas Saeimas deputāta Edvīna Šnores lietā, informē baltnews.lv.

Par to sabiedrisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu informējis vecākais īpaši svarīgu lietu izmeklētājs, tieslietu pulkvedis D.S.Manšins.

"Iespējams, deputāts Šnore domā, ka esmu aizmirsis par viņa "krievu uti". Nē, neesmu aizmirsis. Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir uzsākusi pārbaudi. Viss iet uz priekšu," — savā lapā Facebook uzrakstīja Lindermans.

Ja pārbaudes laikā KF IK konstatēs pārkāpumus, Šnorem varētu draudēt krimināllieta saskaņā ar Krievijas Kriminālkodeksa 282. pantu "Naida kurināšana un cilvēka cieņas pazemošana".

Iepriekš vēstīts, ka Nacionālās apvienības politiķis Edvīns Šnore priekšvēlēšanu lapā atļāvies savdabīgi salīdzināt krievus ar parazītiem, precīzāk sakot, — utīm.

Sabiedriskā rezonanse

Pēc šī incidenta tiesībsargs un politiskais aktīvists Vladimirs Lindermans vērsās Latvijas Ģenerālprokuratūrā ar lūgumu ierosināt pret deputātu kriminālprocesu par nacionālā, etniskā un rasu naida kurināšanu. Tiesībsargs vērsās arī Drošības policijā.

Edvīns Šnore - Sputnik Latvija
Ierosināts atņemt Triju zvaigžņu ordeni Edvīnam Šnorem par viņa izteikumiem
Maijā Ģenerālprokuratūrā par Šnores izteikumiem sūdzējās arī četras sabiedriskās organizācijas: Latvijas Krievu biedrība, Latvijas Krievu kopiena, Latvijas krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija un biedrība "Perom".
Taču Drošības policija nav saskatījusi nacionālā naida kurināšanas pazīmes Šnores izteikumos nav saskatījusi.

Jau maijā LCK vērsās pie Saeimas mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja ar lūgumu izskatīt Šnores lietu. 14. jūnijā komisija viņam izteica mutisku brīdinājumu.

Jūnija beigās pēc Šnores izteikumiem par "krievu utīm" aktīvistu grupa nosūtīja vēstuli Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko ar lūgumu anulēt Šnores vīzu un aizliegt viņam iebraukšanu valstī.    

Ziņu lente
0