Politika

Tiesībsardze: nepilsoņu problēmu var atrisināt tikai ar varas maiņu

© Sputnik / Sergey MelkonovNepilsoņa pase
Nepilsoņa pase - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šodien Rīgas pilī valsts prezidents Raimonds Vējonis tiksies ar ekspertiem, lai apspriestu savu iniciatīvu piešķirt Latvijas pilsonību jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem dzimšanas brīdī.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Lai atrisinātu Latvijas nepilsonības problēmu, jānotiek ievērojamām izmaiņām valdības sastāvā, paudusi Nepilsoņu kongresa valdes locekle Elizabete Krivcova radio Baltkom ēterā.

Ceturtdien, 7. septembrī, Rīgas pilī notiks diskusija "Nepilsoņa statusa piešķiršanas izbeigšana Latvijas Republikā". Valsts prezidents Raimonds Vējonis plāno apspriest ar ekspertiem savu iniciatīvu piešķirt Latvijas pilsonību jaundzimušajiem nepilsoņu bērniem dzimšanas brīdī, ja vien vecāki viņiem neizvēlas citas valsts pilsonību.

Daugavpils domes jaunais priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš - Sputnik Latvija
Daugavpils mērs: divdesmit gadus mēs mokām savus nepilsoņus

"Nepilsoņu statusa piešķiršana jaundzimušajiem ir bijušās PSRS atstāts mantojums, kas nebūtu jāuztur vairāk nekā 25 gadus pēc neatkarības atjaunošanas. Latvija ir mūsdienīga un demokrātiska Eiropas valsts. Mums ir jādara viss, lai stiprinātu un saliedētu mūsu cilvēkus, un nākamajā valsts simtgadē skatītos uz priekšu, nevis atpakaļ," — uzskata prezidents.

Diskusijā piedalīsies tiesībsargs Juris Jansons, Iekšlietu ministrijas (IeM) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, Londonas Universitātes koledžas asociētais profesors Mārtiņš Paparinskis.

"Ja mēs runājam par nepilsoņu problēmu pēc būtības, tad runa ir par vecākās paaudzes problēmu. Tā var tikt atrisināta tikai tad, ja mainās vara. Pašreizējā konfigurācijā, kamēr valdībā ir Nacionālā apvienība, tas nav iespējams. Tātad jautājuma risināšanas metodes sen jau ir zināmas un apspriestas, vienīgā problēma — politiskās gribas trūkums," — Krivcova teica.

"Domāju, ja prezidents turpinās tādas diskusijas, tad viņš saņems iedzīvotāju atbalstu un automātiskas pilsonības piešķiršanas bērniem problēma tiks atrisināta," — piebilda tiesībsardze.

Viens no Nacionālās apvienības līderiem Raivis Dzintars iepriekš norādīja, ka vairākums nepilsoņu neesot lojāli pret Latvijas valsti un viņu piederības sajūta Latvijas valstij ir pārāk zema, lai nemēģinātu viņus ievilkt pilsonībā. Viņaprāt, nepilsoņi nedrīkst ietekmēt valsts politiku.

Pēc viņa vārdiem, pilsonību uzspiest ar varu vai mest pakaļ nevajag, jo tas nestiprinot valstiskumu, turklāt šādu bērnu esot vien ap 40 gadā, un viņi paši 15 gadu vecumā vēl varēšot izvēlēties savu valstisko statusu.    

Ziņu lente
0