Iekšlietu ministrija lūdz 14 miljonus nožogojumam starp Latviju un Krieviju

© REUTERS / Ints KalninsRobežsargi ar suni patrulē Latvijas un Krievijas robežu
Robežsargi ar suni patrulē Latvijas un Krievijas robežu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iekšlietu ministrija ir gatava ņemt ilgtermiņa kredītu 14 miljonu eiro apmērā, lai ātrāk pabeigtu žoga būvdarbus uz robežas ar Krieviju.

RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Iekšlietu ministrija (IeM) ir gatava paņemt kredītu uz diviem gadiem joslas būvniecībai gar Krievijas robežu. Ministrijā jau sagatavoja attiecīgo valdības rīkojuma projektu, kas ļaus uzņemties ilgtermiņa finansiālās saistības līdz 2019. gadam 13 979 411 eiro apmērā, raksta tvnet.lv.

IeM uzskata, ka ar daļu no šīs summas varētu pietikt, lai pabeigtu būvēt 276 kilometru garo joslu uz Krievijas un Latvijas robežas.

Lietuvas robežstabs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kaļiņingradas domes deputāts apšauba Lietuvas celtā žoga nozīmi

Robežas iekārtošana sākās 2012. gadā, kad Valsts robežsardze (VRS) noslēdza līgumu ar uzņēmumu "Pk 19 +9" par tehniskā projekta izstrādi valsts robežas labiekārtošanai uz Latvijas un Krievijas robežas. Saskaņā ar projektu robežjoslas infrastruktūrā ietverta pēdu kontroles josla, četri iekaramie tilti, patruļtakas un žogs 93 kilometru garumā.

Robežas ar Krieviju nostiprināšanai Latvijas valdība 2017. gadā jau ir piešķīra 6,3 miljonus eiro. Šajā summā cita starpā tika iekļauta arī 60 km gara nožogojuma būvniecība uz valstu robežas. Turklāt daļa naudas bija paredzēta žogam uz Baltkrievijas un Latvijas robežas.

Tāpat ziņots, ka no 2017. gada budžeta 2,96 miljoni tika piešķirti aviotehnikas iegādei un personāla apmācībai, bet no 2018. gada budžeta šiem mērķiem jau ir rezervēti 2,89 miljoni.

Lietuvas pierobežas stabs - Sputnik Latvija
Nožogojums uz robežas ar Krieviju Lietuvai izmaksās 1,3 miljonus dolāru

Kā norāda IeM, perimetra infrastruktūras izbūve tiks veikta vairākus gadus un visticamāk, piešķirtais finansējums netiks apgūts 2017. gadā, tāpēc ministrija lūgusi ilgtermiņa kredītu.

Šonedēļ valdības lēmuma projekts jau tika izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, tagad valdībai tas jāapstiprina.

Pagaidām iekārtoti 65 km Latvijas — Krievijas perimetra joslas. Pēc VRS ierēdņu teiktā, neaizsargātās teritorijas izmanto kontrabandisti un nelegālie migranti, galvenokārt Vjetnamas pilsoņi, kuri šķērso robežu, mēģinot iekļūt ES.    

Ziņu lente
0