Vides aizsardzības ministrija: "Ušakova kepka" ir rīdziniekiem bīstama

© Sputnik / Sergey MelkonovДетская площадка у "кепки ушакова" скоро откроется
Детская площадка у кепки ушакова скоро откроется - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc kontrolējošo dienestu viedokļa kalns pazīstams kā "Ušakova kepka" Degalava ielā pat pēc rekultivācijas rada risku cilvēku dzīvībai.

RĪGA, 18. augusts – Sputnik. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) pieprasa Rīgas domei slēgt rīdzinieku pieeju kalnam, ko tautā dēvē par "Ušakova kepka", raksta Mixnews.lv.

Pļavnieki - viens no lielākajiem Rīgas mikrorajoniem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Pļavnieki: betons un nekādas romantikas

Valsts vides dienests (VVD) veica mākslīgā kalna pārbaudi, kurš tika uzbērts bijušās izgāztuves vietā Rīgā, Deglava ielā, un konstatēja, ka tā ir pieejama iedzīvotājiem, kaut gan ieeja tajā ir aizliegta.

Par to VVD informējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Ministrijas vadītājs Kaspars Gerhards šajā sakarā paziņoja, ka Rīgas dome pārkāpa līgumu, kurš tika noslēgts ar VARAM, pieļaujot iedzīvotāju iekļūšanu uz kalnu, tādējādi apdraudot viņu dzīvību.

Pēc kontrolējošo dienestu viedokļa kalns pazīstams kā "Ušakova kepka" Degalava ielā pat pēc rekultivācijas rada risku cilvēku dzīvībai. Šī vieta joprojām paliek bīstama, gan apkārtējai videi, gan cilvēkiem. 

"Tā joprojām ir izgāztuve un uz šī kalna nedrīkst atrasties vismaz piecus gadus vai arī līdz brīdim, kamēr monitorings uzrāda, ka šī vieta vairs nav bīstama iedzīvotāju veselībai un dzīvībai," — atzīmēja Gerhards.

Līdzekļi Deglava ielas izgāztuves rekultivācijas projektam tika sniegti no Kohēzijas fonda (apmēram 4 miljoni eiro).

Līguma ietvaros Rīgas dome uzņēmās atbildību nožogot kalnu ne mazāk kā uz pieciem gadiem, lai nepieļautu neatļautu iekļūšanu tā teritorijā, kā arī nodrošināt apsardzi. VARAM uzņēmās 20 gadu laikā veikt bijušās izgāztuves monitoringu ar mērķi novērtēt iespējamos draudus cilvēkiem un apkārtējai videi.

"Apkārt A.Deglava ielas atkritumu kalnam ir jābūt žogam — īstam, taustāmam, nepiederošu personu iekļūšanu ierobežojošam, nevis "nano žogam", kas it kā ir un tanī pašā laikā nav," — uzskata Kaspars Gerhards.

Ministrija nosūtījusi Rīgas domei rīkojumu novērst iedzīvotāju iekļūšanu atkritumu kalnā, pretējā gadījumā Gerhards draud ar līguma pārskatīšanu.

Ziņu lente
0