Latvijas Tirgotāju asociācija: līdz gada beigām sviests kļūs lētāks

© Foto : pixabayСливочное масло
Сливочное масло - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas prognozēm, līdz gada beigām sviesta cena kritīsies, kaut arī ne līdz šī gada pavasara līmenim, savukārt piens kļūs nedaudz dārgāks.

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Pēdējā gada laikā sviesta paciņa kļuvusi dārgāka gandrīz par eiro, raksta BNN.

Vērtējot vidējo piena produktu cenu, Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) atzīmē, ka tās ir attiecīgi stabilas. Izņēmums ir tikai augstajam sviesta cenas kāpumam. Šī gada sākumā 200 gramu 82% sviesta paciņa palielinājās par 8%.

Sviests uz maizes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Spekulantu pelēkā roka: kāpēc Latvijā aug sviesta cenas

Vidējā cena sviestam pērnā gada martā sastādīja 7,90 eiro/kg, 2017. gada martā – 8,55 eiro/kg, savukārt maijā 82% sviesta vidējā cena samazinājās līdz 8,35 eiro/kg. Šobrīd, augustā sviesta cena sastāda 13,10 eiro/kg. Pieaugums vienāds ar 53% vai arī vidēji viens eiro par 82% sviesta paciņu, saka LTA.

Pēc LTA viedokļa, sviesta cenu kāpums Latvijā ir saistīts ar trim faktoriem: palielināts sviesta patēriņš lielajos tirgos – ASV, Krievijā un Ķīnā; piena ražošanas kritums Eiropas Savienībā (pēc dotāciju samazināšanas 2016. gadā) un Jaunzēlandē; bankas spekulācijas ar sviesta krājumiem.

LTA prezidents Henriks Danusēvičs prognozē, ka līdz gada beigām cenas stabilizēsies 9,5 – 10 eiro/kg līmenī, savukārt piens sadārdzināsies par 10 – 20%.

Visas pasaules problēma

Taču, kā raksta CNN, pēc Euromonitor datiem, jūnijā cenas sviestam asi palielinājās par 20%. Iemesli tie paši, kas Latvijā. Francijas Maizes cepēju federācija nosauca šo situāciju par "lielāko krīzi", brīdinot par cenu kāpumu kruasāniem, pīrāgiem un briošī. Viņi draud arī ar sviesta deficītu gada beigās.

Rafaels Moro, Euromonitor analītiķis, paziņoja, ka patērētāji sākuši vairāk lietot uzturā produktus, kuri tiek uzskatīti par dabīgiem, tostarp sviestu. Ja 2010. gadā eiropietis apēda 3,6 kg sviesta gadā, tad 2015. gadā tie bija jau 3,8 kg. ASV Lauksaimniecības ministrijā tāpat apstiprināja sviesta patēriņa kāpumu: no 2,2 kg 2010. gadā līdz 2,5 kg 2015. gadā; kopumā šogad sviestu apēdīs vēl par 3% vairāk.

Tāpat ASV Lauksaimniecības ministrija uzskata, ka piena produktu imports (lielākoties no ES un Jaunzēlandes) uz Ķīnu šogad palielināsies par 38%.

No kurienes nāk pieprasījums

Pēdējie zinātnieku pētījumi parādīja, ka sviests, kura lietošanu agrāk saistīja ar sirds slimībām, izrādījies ne tik kaitīgs, kā tika uzskatīts līdz šim.

"Problēmas ar veselību tagad vairāk saista nevis ar taukiem, bet gan ar cukuru," — paziņoja Moro.

Draudošais deficīts

Pēc Eiropas Komisijas datiem, sviesta ražošana šī gada maijā nokritās par 5%, savukārt tā krājumi pēdējā gada laikā samazinājušies gandrīz divas reizes, jeb par 98%.

Iepriekš, jūlijā, Peters Tuborgs, britu piena giganta Arla vadītājs, paredzēja BBC intervijā, ka Ziemassvētkos būs vērojams piena un saldā krējuma deficīts.

Ziņu lente
0