Jūlijā Latvijā tika konstatēta deflācija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neskatoties uz cenu samazinājumu, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, kopumā iemeslu optimismam nav: atkal novērota inflācija.

RĪGA, 9. augusts — Sputnik. Jūlijā patēriņa cenas Latvijā samazinājās par 0,7%, salīdzinot ar jūniju, ziņo Centrālā statistikas pārvalde.

​Preču vērtība samazinājusies par 1,2%, savukārt pakalpojumi sadārdzinājās par 0,4%. Cenas pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem samazinājās par 0,1%, visvairāk — kafijai, svaigiem dārzeņiem, sieram un biezpienam, jogurtam, cūkgaļas produktiem, žāvētai un kūpinātai gaļai, svaigām un atdzesētām zivīm, žāvētiem augļiem un riekstiem.

Novērots cenu pieaugums cūkgaļai, sviestam, kartupeļiem, cukuram, miltiem, putnam un graudzālēm. Alkohola un tabaka cenas pieauga par 0,5%. Izpārdošanu dēļ cenas apģērbam kritās par 12,6% un apaviem — par 9,4%.

Евро - Sputnik Latvija
Latvija un Igaunija ieņem otro vietu pēc gada inflācijas līmeņa ES

Mēneša laikā cenu līmenis precēm un pakalpojumiem, saistītiem ar mājokli, pieaudzis par 0,2%. No 1. jūlija mājsaimniecībām gāze sadārdzinājās par 3,7%. Preču un pakalpojumu izmaksas, kas saistīti ar transportu, samazinājušās par 1%, daudzējādā ziņā pateicoties tam, ka cenas degvielas samazinājušas par 3,2%. Pieauga cenas pasažieru pārvadājumiem ar jūras un aviotransportu.

Auto apdrošināšana kļuvusi dārgāka par 7,2%, bet novērojams cenu kritums ziediem, dzīvnieku barībai un tīrīšanas līdzekļiem.

Gada griezumā inflācija sasniegusi 2,6%, visvairāk sadārdzinājās pārtika un atspirdzinošie dzērienie — par 6,6%. Vērojams cenu kāpums gaļai, dārzeņiem, piena produktiem, cepienam, svaigām un atdzesētām zivīm, olām, svaigiem augļiem un šokolādei.

Alkohola un tabakas cenas pieauga par 2,7%, turklāt pazeminājās cenas apģērbam un apaviem — par 3,5% un 8,8% attiecīgi.

Gada laikā cenu līmenis precēm un pakalpojumiem, saistītiem ar mājokli, pieaudzis par 2,2%. Vērojams telekomunikāciju pakalpojumu, kā arī farmaceitiskās produkcijas, automobiļu apkalpošanas un tūrisma ceļojumu cenu kāpums.    

Ziņu lente
0