Donbasa karadarbību dalībā vainotais latvietis attaisnots

Tiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daugavpilieša Artjoma Skripņika aizstāvībai izdevās pierādīt, ka pret viņu nevar tikt piemērots Krimināllikuma pants par dalību bruņotos konfliktos ārzemēs.

RĪGA, 5.augusts — Sputnik, Pāvels Kirillovs. Daugavpils iedzīvotājs Artjoms Skripņiks, kuru apsūdzēja par dalību karadarbībās Donbasa teritorijā, tika attaisnots.

Par to paziņoja tiesību aizstāvis Vladimirs Lindermans, kurš pats vairākkārt stājies cīņā ar Latvijas taisnības tiesu politisku apsūdzību lietās un vienmēr ticis ārā no tās kā uzvarētājs.

"Artjomu Skripņiku, kuru apsūdzēja karadarbību dalībā Donbasa republiku pusē, šodien attaisnoja! Ņemot vērā to, ka prokurore prasīja piecpadsmit gadu cietumsodu. Advokāte Imma Jansone ir malace! Nu un arī es malacis, " tā bez liekas pieticības Lindermans komentēja vakardienas Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmumu savā Facebook lapā.

Pēc Lindermana vārdiem, izvērstu tiesas lēmumu jāgaida pēc 10 dienām. Turklāt, pēdējās tiesas sēdes bijušais aizklātas (tajās tika apspriesti jautājumi, kuri saistīti ar valsts noslēpumu), tādēļ par kaut kādām procesa detaļām un tiesas lēmuma pieņemšanas motivāciju pagaidām runāt ir agri.

Doņeckas Tautas Republikas zemessargi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Daugavpilieti tiesās par piedalīšanos karadarbībā Ukrainā

Apsūdzība tika izvirzīta divos punktos. Tā ir dalība organizācijās, kuras plānoja likumīgās varas gāšanu Ukrainā un dalība karadarbībās ārpus valsts robežām.

Pirmā apsūdzība tika izgāzta, jo Ukrainas valdības gāšana un ar to saistītās ukraiņu organizācijas nekādā veidā netiek izskatītas Latvijas jurisdikcijā.

Kas attiecas uz otro punktu, aizstāvībai izdevās pierādīt, ka Artjoms Skripņiks tika smagi ievainots vēl 2014.gada beigās, kam ir medicīnisks pierādījums, gan no Luganskas slimnīcas, gan no Latvijas mediķiem, savukārt jaunais pants par dalību bruņotos konfliktos ārvalstīs parādījās Latvijas Krimināllikumā tikai 2015.gada februārī. Tākā likumam Latvijā, paldies Dievam, nav atgriezeniskā spēka, tiesātais ticis attaisnots, padalījās ar savu versiju Vladimirs Lindermans.

Situācija Donbasā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valda uzskats, ka "Motorola" nāvē vainojams algotnis no Latvijas

Daugavpils iedzīvotājs Artjoms Skripņiks, dzimis 1990.gadā, tika aizturēts 2015.gada 25.janvārī ar aizdomām par to, ka viņš karojis Ukrainas austrumos dumpinieku pusē 2014.gadā. Tas ir pirmais gadījums Latvijā, kad tiek aizturēts cilvēks par nelikumīgu dalību bruņotā konfliktā ārpus valsts robežām.

2015.gada februārī spēkā stājās izmaiņas Krimināllikumā par kriminālatbildību par nelikumīgu dalību bruņotos konfliktos ārpus valsts robežām un to finansēšanu, kā arī personu vervēšanu, apmācību un nosūtīšanu uz to norises vietu. Sods par dalību bruņotos konfliktos ārvalstīs paredz brīvības atņemšanu līdz 10 gadiem.

Šī gada aprīlī Rības Vidzemes priekšpilsētas tiesa piesprieda Mārtiņam Grīnbergam, kurš tika apsūdzēts par piedalīšanos Sīrijas konfliktā teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" pusē, četru gadu cietumsodu par pretlikumīgu dalību bruņotā konfliktā.    

Ziņu lente
0