Pirmo reizi kopš atklāšanas brīža restaurēs Salaspils memoriālu

© Sputnik / Sergey MelkonovMemoriāls Salaspils
Memoriāls Salaspils - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Restaurācijas darbiem tiks novirzīti 300 tūkstoši eiro no valsts un novada pašvaldības budžeta, remontam ir jābūt pabeigtam līdz šī gada beigām.

RĪGA, 27.jūlijs — Sputnik. Salaspils memoriālu restaurēs, tuvojoties tā 50.gadadienai, vēsta LTV.

Remontam, kurš šobrīd skars tikai dzelzsbetona ēku 115 metru garumā, iztērēs 300 tūkstošus eiro no valsts un novada pašvaldības budžeta. Darbiem ir jābūt pabeigtiem līdz šī gada beigām.

Tiek atzīmēts, ka tas būs pirmais kompleksa remonts pusgadsimta laikā. Memoriālu atklāja 1967.gada 31.oktobrī. Perspektīvā  plānota visa kompleksa rekonstrukcija, pēc kuras teritorijā parādīsies videonovērošanas kameras.

Игорь Гусев собрал то, что разбросали вандалы во время погрома на кладбище - Sputnik Latvija
Salaspils kapi: kur zeme vaid

Darbi tiks uzticēti būvdarbu veicējam Būvuzņēmums Restaurators (šī kompānija nodarbojusies arī ar Opera un Doma baznīcas gaiļa remontu).

2005.gadā Krievijas vēstniecība Latvijā bijusi gatava restaurēt memoriālu par savu naudu. Kā Telegraf.lv intervijā atzīmēja vēstnieka padomnieks Valērijs Černiševs daļu darbu bija jāpabeidz līdz 9.maija svinībām. Taču Kultūras ministrija iestājās pret, un tā paša gada aprīlī diplomātiskā iestāde atsauca savu piedāvājumu, atzīmējot, ka ir ārkārtīgi apvainojusies uz Latvijas atteikšanos pieņemt šo naudu.

"Latvijas Kultūras ministrija un Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija izdarīja visu iespējamo, lai diskreditētu Krievijas vēstniecības plānus sniegt finansiālo palīdzību memoriālajam kompleksam nacistu koncentrācijas nometnes vietā Salaspilī, " atzīmēts vēstulē, kura tika nosūtīta Latvijas mediejiem.

Pēc tam kultūras ministre Helēna Demakova iesniedza valdībai piedāvājumu atrast līdzekļus memoriāla rekonstrukcijai, un Ministru Kabinets izsniedza 10 tūkstošus latu no neparedzēto izdevumu kategorijas.

Ziņu lente
0