Uldis Rutkaste: esam zaudējuši nodokļu reformas mērķi

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste jau ir vīlies par nodokļu reformu un uzskata, ka tās ietekme ekonomikas attīstībā būs minimāla.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Saeimā iesniegtā nodokļu reforma radījusi vilšanos, paziņoja Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste LNT pārraidē "900 sekundes".

Šorīt sākās Saeimas ārkārtas sēde, kurā tiks izskatīti ar nodokļu reformu saistītie likumi. Valdošā koalīcija plāno atbalstīt likumus pirmajā lasījumā. Otrdien, 25. jūlijā tos izskatīs valdība, un tajā pašā dienā sāks darbu parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ministru Kabinets samazinājis ienākumu nodokli trūcīgajiem un pacēlis bagātajiem

Pēc Rutkastes domām, reforma neatrisinās Latvijas nodokļu sistēmas galvenās problēmas un nepacels konkurētspēju, jo darbaspēka nodokļu samazinājuma apjoms ir mazāks nekā bija iecerēts.

"Turpmāk darbinieku algošana būs dārgāka nekā Igaunijā un Lietuvā," — uzsvēra Rutkaste.

Darbaspēka nodokļu samazinājuma pozitīvo efektu neitralizēs dažādu produktu akcīzes pieaugums, sociālā nodokļa un minimālās algas palielināšanās. Neskatoties uz gaidāmo algu pieaugumu, maznodrošinātie sajutīs arī inflācijas pieaugumu, savukārt degvielas akcīzes palielināšanos sajutīs tie, kam nepieciešams ievērojams apjoms degvielas.

Pēc Rutkastes domām, ekonomikas attīstību nodokļu reforma ietekmēs mināli — pirmajos gados gaidāma negatīva ietekme, bet trešajā reformas gadā pozitīvais efekts sasniegs vien 0,4%.

"Mēs esam zaudējuši nodokļu reformas mērķi, tās mērķi ir pastāvīgi mainījušies. Tāpēc pašreizējais piedāvājums neatrisina nodokļu sistēmas problēmas. Protams, dažās jomās reforma palīdzēs spert soli uz priekšu, tomēr darbs nav paveikts līdz galam," — uzsvēra Rutkaste.

Iepriekš Latvijas Bankas vadītājs Ilmārs Rimšēvičs kritizēja nodokļu politikas reformu, atzīmējot, ka labā ideja pēc kompromisu virknes ir izvērtusies par čiku.

Ziņu lente
0