Pāvels Astahovs: sabiedrības iniciatīvas – nākotnē gaidāmo ierobežojumu izmēģinājumi

© Sputnik / Александр Полегенько / Pāriet pie mediju bankasPāvels Astahovs
Pāvels Astahovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sabiedriskā organizācija "Papardes zieds" uzstājās ar valsts finansēto pasākumu iniciatīvu kontracepcijas izsniegšanai nelabvēlīgajām un maznodrošinātajām ģimenēm. Sputnik palūdza nokomentēt šo iniciatīvu bijušo Krievijas bērnu tiesību pilnvaroto, advokātu Pāvelu Astahovu.

RĪGA, 19.jūlijs — Sputnik, Ļevs Rižkovs. Pēc Astahova viedokļa, šī iniciatīva ir saistīta ar pasākumu kopumu globālajai iedzīvotāju skaita kontrolei, kura tiek virzīta no slavenās Kairas konferences laikiem 1994.gadā.

"Tā vietā, lai pildītu sociālās atbildības pienākumus, valsts piedāvā visvieglāko ceļu — kontrolēt iedzīvotāju skaitu. Tas ir tiešs Dieva derības "Augļojieties un vairojieties" pārkāpums. Iniciatīva pieder sabiedrības organizācijai. Kad valsts mēģina ierobežot tiesības un brīvību, tā, visbiežāk, palaiž mēģinājuma balonu sabiedrības organizāciju un kustību vārdā, " teica Pāvels Astahovs.

Новорожденный в родильном доме - Sputnik Latvija
Eksperts: Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās – pat jaundzimušie mūs neglābj

Pēc bijušā ombudsmeņa viedokļa, valsts nevar pēc savas gribas atteikties no sociālās politikas un sociālajiem pienākumiem. Tādēļ līdzīga veida "iniciatīvas", visbiežāk, pasniedz sabiedrības organizācijas.

Atgādināsim, ka 1994.gadā Kairā notikušajā Starptautiskajā iedzīvotāju skaita un attīstības konferencē (SISAK), pasaules valstis uzņēmās atbildību izdarīt visu iespējamo, lai visi laulātie pāri un atsevišķas personas varētu brīvi un atbildīgi risināt jautājumu par savu atvašu skaitu un laika posmu starp to dzimšanu.

SISAK pirmo reizi noformulēja reproduktīvās veselības un reproduktīvo tiesību koncepcijas jēdzienus. Pasākumu programmā reproduktīvo veselību skaidro kā "pilnas fiziskas, prāta un sociālās labklājības stāvoklis, nevis tikai vienkārša slimību vai kaišu neesamība visos jautājumos, kas skar reproduktīvo sistēmu, tās funkcijas un procesus. Tādēļ ar reproduktīvo veselību saprot, ka cilvēkiem ir iespēja radīt savus pēctečus, un ka viņi ir brīvi pieņemt lēmumu par to, vai tas ir jādara, kad tas jādara un cik bieži. Ar pēdējo nosacījumu saprot vīriešu un sieviešu tiesības būt informētiem, ka viņiem ir jābūt brīvai pieejai drošām, efektīvām, pieejamām un pieņemamām ģimenes plānošanas metodēm (apakšpunkts 7.2).    

Ziņu lente
0