EXPO-2017: Latvijai ir nepieciešama Kazahstāna un viņai vienmēr būs nepieciešama Krievija

© Sputnik / Андрей ТатарчукLatvijas prezidents Raimonds Vējonis "Astana-Ekspo" galvenās skatuves
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis Astana-Ekspo galvenās skatuves - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas intereses Astanā pārstāv prezidents Raimonds Vējonis, kurš nacionālās dienas atklāšanā pastāstīja par divu jauno republiku ekonomikas prioritātēm.

RĪGA, 11.jūlijs — Sputnik, Andrejs Tatarčuks. Raimonda Paula favorīte, ar burvīgu mezzo-soprano Dināra Rudāne, brīnišķīgi nospēlētais Māra Briežkalna džeza kvintets un visatpazīstamākās Latvijas balss īpašnieks, Intars Busulis, svētdien pārstāvēja Latviju Astanā.

Valsts, kura dzied valstij, kura ir atslēga visas Vidusāzijas ekonomikai, kā arī pragmatismam attiecībās ar Ķīnu. Koncerta laikā, kurš norisinājās uz milzīgā futūristiskā kompleksa "Astana-Ekspo" galvenās skatuves, Latvijas prezidents Raimonds Vējonis un pirmais Kazahstānas premjerministra vietnieks Askars Mamins sēdēja blakus pirmajā rindā. Spieda rokas. Dziedāja himnas un pacēla karogu. Aplaudēja un smaidīja, vērojot Latvijas šova zvaigžņu uzstāšanos.

© Sputnik / Андрей татарчукKazahstānas Republikas premjerministra pirmais vietnieks un Latvijas delegācijas locekļi prezidenta Vējoņa vadībā
Первый заместитель Премьер-министра Республики Казахстан Аскар Мамин и члены латвийской делегации во главе с президентом Вейонисом - Sputnik Latvija
Kazahstānas Republikas premjerministra pirmais vietnieks un Latvijas delegācijas locekļi prezidenta Vējoņa vadībā

Gaidīsim Mamina atbildes vizīti Rīgā — iepriekš viņš apmeklēja Latviju kā Nacionālās kompānijas AS "Kazakstan temir žoli" vadītājs. Tā vizīte norisinājās citādos apstākļos, kad vienīgais kravu tranzīta virziens bija Krievija. Mamins sāka pārrunas par tiešo reisu no Astanas uz Rīgu, taču iniciatīva apklusa. Šobrīd ir īstais laiks izvilkt to no arhīviem un atdzīvināt.

Triju jūru iniciatīvas samits Varšavā, 2017. gada 6. jūlijā - Sputnik Latvija
Vējonis: Latvijai ir svarīga Amerikas gāzes eksporta iniciatīva

Tas, kas notika todien Latvijas Nacionālajā dienā jaunos politikas apstākļos, tika uzsvērts draudzīgi un labvēlīgi. Tik labvēlīgi, ka atlika vien nožēlot, ka Kazahstāna nav Eiropas Ekonomiskajā savienībā, vai arī to, ka Latvija nav vienotā ģeopolitiskā un ekonomiskā projekta EurAzES dalībniece. Šodien Kazahstāna ir atvērta investoriem un pārrunām, konsensi šeit sasniegt kļuvis vieglāk, nekā pie Vecās Pasaules dalībniekiem.

Un vēl jo vairāk nekā Latvijas un Krievijas attiecībās, kur Eiropas politiskā meinstrīma nespēj izrāpties no sankciju slazda, kuru Eiropas ierēdņi paši pasludināja 2014.gada pavasarī. Republika atrodas neizstājamā Nursultana Nazarbajeva vadībā un uz galvaspilsētas Astanas, bijušā reģionālā Akmoļinska piemēra parādīja, ka investīcijas attīstībā simtos miljardu eiro — tas ir reāli. Starptautiskā izstāde Astana-Expo ir ķirsītis šajā urbānisma kokteilī.

"Izstādē piedalījās 115 valstis un 22 starptautiskas organizācijas, tika prezentētas nākotnes enerģētikas tehnoloģijas. Mēs zinām, ka Latvija plāno līdz 2030.gadam kļūt par zaļāko ES valsti — Eiropas līderi jaunajās tehnoloģijās, " paziņoja Askars Mamins.

Par viņa uzstāšanās galveno momentu kļuva ideja, ka Latvija ir galvenais Kazahstānas partneris Baltijas reģionā dažādās nozarēs

Kā paziņoja Latvijas Dzelzceļš valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš biznesa seminārā Latvijas paviljonā, šodien Latvijas ostas un dzelzceļš ir labākie reģionā pēc infrastruktūras.

Lietuvas Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas loceklis Laurinas Kasčūns - Sputnik Latvija
Lietuvas Seima deputāts: mūs nesarūgtina BelAES rezolūcijas noraidīšana

Latvija kopā ar partneriem "Kazakstan temir žoli", China Railway, konteineru konsorciju OTLK un RŽD ir gatavi uzņemties un apkalpot jebkuru konteineru vai Kīnas liela mēroga projekta "Jaunais zīda ceļš" ģenerālo kravu daļu ar kravu pārkraušanu un nosūtīšanu no ĶTR centrālajām un rietumu provincēm, un perspektīvā arī no Indijas. Konteineru plūsma, kura iet caur Kazahstānu, Krieviju un Baltkrieviju Brestas virzienā uz Poliju, pēc prognozēm, pagriezīsies uz Latviju pēc 2-3 gadiem.

Izstādes komisārs un Latvijas Tirgus un rūpniecības palātas priekšsēdētājs Jānis Endziņš tāpat atzīmēja, ka izstādes ietvaros Latvijai parādījies liela mēroga Kazahstānas investors.

Svētdien uzsāktās Latvijas transporta un loģistikas nedēļas ietvaros Astanā LR prezidents Raimonds Vējonis un Kazahstānas premjerministra pirmais vietnieks Askars Mamins atklāja starpvalstu konferenci ar republiku nozaru ministru piedalīšanos.

Vakar Kazahstānas Transportētāju savienības KAZLOGISTICS ģenerāldirektors Kanats Aļgmagambetovs stāstīja arī par iestāšanās cenu loģistikas attīstībai Eirāzijas kravu pārvadājumu maršrutos. Tika plānota arī vairāku svarīgu līgumu parakstīšana, tai skaitā zaļās enerģētikas jomā.

Ziņu lente
0