Pensiju mantošana: portālā Manabalss.lv sākta parakstu vākšana

© Foto : pixabayФинансы
Финансы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iniciatīvas autori, spriežot par brīvprātīga Otrā pensiju līmeņa uzkrājumu mantošanu, uzskata, ka šādi pasākumi spēj motivēt iedzīvotājus maksāt sociālos nodokļus.

RĪGA, 10. jūlijs – Sputnik. Tautas iniciatīvu portālā Manabalss.lv sākas parakstu vākšana par brīvprātīga Otrā pensiju līmeņa ieviešanu, kas būtu mantojams bez ierobežojumiem.

Продажа алкоголя - Sputnik Latvija
Sākta parakstu vākšana par stipru alkoholisko dzērienu pārdošanas aizliegumu lielveikalos

Iniciatīvas pārstāvis ir Kaspars Rumba.

Aprakstā viņš norāda, ka brīvprātīgiem uzkrājumiem ir jābūt brīvi mantojamiem atšķirībā no esošās situācijas, kad iemaksas, kuras tika veiktas Pirmā pensiju līmeņa ietvaros netiek mantotas, bet gan paliek budžetā.

Līdzekļus no Otrā pensiju līmeņa "krājkases" atļauts nodot mantojumā tikai ar nosacījumu, ka cilvēka nāves brīdī viņa apgādībā bija nepilngadīgas personas, vai arī, ja viņš visus savus pensijas uzkrājumus uzticējis apdrošināšanas biedrībai.

"Vēlos mainīt to, ka cilvēki neuzskata 2. pensiju līmeņa uzkrājumu par savu naudu, nezin kas šos līdzekļus pārvalda, kā arī nezin cik liels kapitāls ir uzkrāts. Rezultātā nepastāv tieša saikne starp iemaksām pensiju 2.līmenī un cilvēku motivāciju strādāt un maksāt nodokļus," — raksta iniciatīvas autors.

Tāpat viņš uzskata, ka normatīvajos aktos vajadzētu noteikt, ka darbinieka obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas derētu samazināt uz līdzekļu apjomu, ko viņš ieskaitījis Otrajā pensiju līmenī.

Citas iemaksas cilvēks varētu veikt brīvprātīgi viena vai vairāku Trešā līmeņa plānu ietvaros saskaņā ar vienošanos.

Uz šo brīdi iniciatīvu parakstījuši tikai 28 cilvēki no 10 tūkstošiem, kas nepieciešams, lai iesniegtu iniciatīvu Saeimas izskatīšanai.

Ziņu lente
0