Drošības policija pārbaudīs banku darījumus ar firmām no Ziemeļkorejas

© Sputnik / Алексей ТихомировLatvijas Drošības policijas pārskats. Foto no arhīva
Latvijas Drošības policijas pārskats. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Regulators iesniedzis informāciju par finanšu organizācijām, kuru klienti 2009.-2015. gadā sadarbojušies ar Ziemeļkoreju, apejot starptautiskās sankcijas.

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sniegusi Drošības policijai informāciju par to, ka trīs valsts bankas ļāvušas saviem klientiem pārskaitīt naudu uz ārzonas uzņēmumiem, saistītiem ar sankcijām pakļautu Ziemeļkoreju, vēsta RIA Novosti.

Šobrīd Drošības policija nav gatava sniegt plašāku informāciju šajā jautājumā.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Kā Latvijai cauri plūst 1% visas pasaules dolāru darījumu

Iepriekš FKTK informējusi, ka sodījusi trīs Latvijas bankas — "Reģionālo investīciju banku", "Baltikums Banku" un "Privatbanku". Soda naudas summa sasniedza 641,5 tūkstošus eiro. Pārkāpumi tika konstatēti kopējās sadarbības ietvaros ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju.

Komisija noskaidroja, ka bankas nav ievērojušas normatīvo aktu prasības, kas regulē noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanu. Turklāt tika konstatēta nepietiekama darījumu uzraudzība.

Kā paziņojis FKTK vadītājs Pēteris Putniņš, šie sodi ir preventīvs solis no komisijas puses: bankām jāizanalizē iespējami riski, kas saistīti ar starptautisko sankciju apiešanu, un jāuzlabo iekšējās kontroles sistēmas, lai novērstu nelikumīgi saņemtās naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu.

Visas trīs bankas sadarbojas ar regulatoru un slēgušas līgumus par konstatēto pārkāpumu novēršanas pasākumiem. Lielākais sods — 570 364 eiro — ir izrakstīts PrivatBankаi, pārējās bankas samaksās 35 575 eiro katra. Sodam jābūt iemaksātam Valsts kasē viena mēneša laikā.

Ziņu lente
0