Krievija izveidos bufera zonu pie Latvijas robežas aizsardzībai no ĀCM

© Sputnik / Дмитрий ДубинскийПоросята в хлеву
Поросята в хлеву - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropā strauji izplatās Āfrikas cūku mēris. Polija veidos bufera zonu pie robežām ar Baltkrieviju un Ukrainu, bet Krievija – pie Latvijas robežas.

RĪGA, 6. jūnjis —Sputnik. Krievija varētu izveidot bufera zonu iecirknī pie valsts rietumu robežām, lai izvairītos no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusa iespējamas ievazāšanas, vēsta Krievijas Federālais veterinārais un fitosanitārais uzraudzības dienests.

Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
ĀCM izplatās Latvijā

Šāds lēmums pieņemts pēc Austrumeiropas un Baltijas valstu veterināro dienestu vadītāju tikšanās Rīgā, kas bija veltīta ĀCM izplatības kontrolei reģionā. Tajā piedalījās Eiropas Savienības veselības un pārtikas drošības komisārs Vītenis Andrukaitis, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Somijas, Polijas, Slovākijas, Ungārijas, Rumānijas, Moldovas, Ukrainas un Krievijas ministriju un kompetentu iestāžu pārstāvji, kā arī Eiropas Pārtikas drošības aģentūras pārstāvji.

Krievijas pārstāvis, Krievijas Federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta vadītāja padomnieks Ņikita Ļebedevs pastāstīja, ka "neskatoties uz Eiropas kolēģu deklarētajiem rezultātiem, infekcija joprojām strauji izplatās, kā arī nav izstrādāta vienota slimības kontroles organizēšanas pieeja".

"Reversa vīrusa ievazāšana Krievijas pierobežas apgabalos, kur situācija ir labvēlīga, var izraisīt jaunu saslimšanas vilni šajās teritorijās," – norādīja Ļebedevs un precizēja, ka šādu apstākļu novēršanai, iespējams, tiks izveidota bufera zona.

Saskaņā ar Krievijas Federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta rīcībā esošo informāciju, šo lēmumu atbalstījuši Polijas pārstāvji, kuri pavēstīja, ka strādās pie bufera zonas izveides uz robežas ar Baltkrieviju un Ukrainu, kā arī Latvijas pārstāvji, kuri ierosinājuši veikt kopīgus pasākumus mežacūku populācijas kontrolei.

Ziņu lente
0