Politika

Kauja par Ventspili: uzvarētājs jau iepriekš ir zināms

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aivara Lemberga partija vienmēr ir uzvarējusi Ventspilī, taču pagaidām nav skaidrs, vai tai netraucēs uzlabot savu rezultātu stipra vienota latviska opozīcija.

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik, Andrejs Solopenko. Lieliski saprotot to, ka Ventspils ir Lemberga cietoksnis, daudzi politiskie spēki nolēma vēlēšanās savus kandidātu sarakstus neiesniegt. Beigu beigās, salīdzinājumā ar citām lielajām pilsētām, domē iekļūt gribētāju skaits ir nesalīdzināmi zemāks — vien septiņas partijas un partiju apvienības nolēmušas pacīnīties par deputātu mandātiem. Vidēji uz vienu deputāta krēslu ir 6,5 pretendenti.

Mērs un viņa komanda

Ventspils mērs ieņem savu posteni jau gandrīz 30 gadus, un visās vēlēšanās viņa partija guva balsu absolūto vairākumu. Protams, ka arī gaidāmajās vēlēšanās partija "Latvijai un Ventspilij" cer ne vien saglabāt, bet arī uzlabot savu rezultātu. Ar pirmo numuru startē nemirstīgais "pilsētas saimnieks" Aivars Lembergs, otrais un trešais iet divi viņa pirmie vietnieki Jānis Vītoliņš un Guntis Blumbergs.

CVK vadītājs Arnis Cimdars - Sputnik Latvija
CVK vadītājs: mobilie iecirkņi atvieglos vēlēšanu balsošanas procesu

Ar ceturto kārtas numuru balotējas vēl viens vicemērs Didzis Ošenieks. Interesanti, ka izņemot amatus viņus vieno dalība "Latvijai un Ventspilij" un Ventspils brīvostas valdē, kas nedivdomīgi norāda uz to, kādam politiskajam spēkam pieder vara pilsētā. Tāpat Lemberga sarakstā atrodas arī viņa partijas pārējie deputāti, kuri tika ievēlēti domē četrus gadus atpakaļ.

Pārējie kandidāti ir dažu pilsētas izglītības iestāžu direktori un domes darbinieki, daudzi no tiem ir partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes locekļi. Aivars Lembergs sastādīja saraksta no viņam lojāliem cilvēkiem, cerot, ka domē viņi atbalstīs visas viņa iniciatīvas.

Vienota opozīcija…

Taču, neskatoties uz pilnu mēra kontroli pār domi, tajā ir arī opozīcija, kura šoreiz nolēmusi apvienot savus spēkus. Trīs latviskas partijas: Nacionālā apvienība, "Vienotība" un Latvijas reģionu apvienība, kuras iepriekš Ventspils pašvaldību vēlēšanās startēja katra atsevišķi, šoreiz izveidoja kopīgu sarakstu un nopietni paziņo par gatavību Lemberga gāšanai.

Latvijas pašvaldību vēlēšanās - Sputnik Latvija
Vakar vēlēšanās nobalsojuši 38 tūkstoši cilvēku
Par savu mēra kandidātu apvienība izvēlējās bijušo ārlietu, aizsardzības un iekšlietu ministru, kā arī bijušo Saeimas, Rīgas domes un Eiroparlamenta deputātu Ģirtu Valdi Kristovski. Ar otro kārtas numuru balotēsies "Baltijas asociācijas — transports un loģistika" sabiedrības valdes priekšsēdētāja, bijuši Reformu partijas Rīgas mēra kandidāte Inga Antāne.

Trešais sarakstā ir Nacionālās apvienības Ventspils nodaļas vadītājs Bruno Jurševics, kurš cīnījās ar Lembergu par mēra amatu 1991.gadā. Kandidātu vidū ir arī divi esošie deputāti Dace Korna, kuru izvēlējās "Vienotība" un Aivis Landmanis, kurš nokļuva pašvaldībā no Reformu partijas un Reģionālās alianses apvienības. Tāpat ar septīto numuru balotēsies bijušais deputāts Ojārs Grinbergs, kurš kļuva slavens pateicoties Lemberga nevēlēšanās dēļ apstiprināt viņu kā Ventspils ostas valdes locekli.

… un problēmas izraisošai līderis

Skaidrs, ka apvienota opozīcija saņems dažas vietas arī jaunajā domē, taču, pēc Latvijas Universitātes profesora, politologa Ivara Ījaba viedokļa, likme uz Kristovski — nav vislabākais variants:

"Atceroties viņa neveiksmi Saeimas vēlēšanās 2011.gadā, kad Kristovskis, būdams saraksta līderis, Rīgā saņēma visvairāk "mīnusu" un nokļuva pēdējā vietā, es nenosauktu viņa izvēlēšanos par vislabāko gājienu, " paziņoja eksperts.

Šis politiķis joprojām raisa diezgan pretrunīgas jūtas latviešu elektorātam. Turklāt, kaut arī viņš ir dzimis un uzaudzis Ventspilī, viņš jau sen dzīvo Rīgā, un tieši galvaspilsētu norādīja kā savu dzīvesvietu. Ventspils iedzīvotāji neuztvers viņu par "savējo", un Kristovska kandidatūra visdrīzāk nevis piesaistīs vēlētājus, bet gan tieši otrādi, atbaidīs tos.

Ziņu lente
0