Latvijas skolēni vēlas strādāt vasarā – vakanču visiem nepietiks

© Sputnik / Виталий Карпов / Pāriet pie mediju bankasУчащиеся на учебной производственной практике
Учащиеся на учебной производственной практике - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ap 9 tūkstošiem skolēnu iesniedza darba iesniegumus vasaras nodarbinātības programmā, taču valsts var nodrošināt ar darba vietu tikai pusi no tiem.

RĪGA, 23.maijs – Sputnik. Nodarbinātības valsts aģentūra publicēja skolēnu vasaras nodarbinātības programmas piedāvājumu un pieprasījumu statistiku, kurā redzams, ka uz 5 tūkstošiem vakanču pretendē 8910 cilvēki.

Visvairāk iesniegumu saņemts Rīgas reģionā, kur 3784 skolnieki pretendē uz 2260 darba vietām. Kurzemē ir 1769 iesniegumi uz 750 vietām; Latgalē uz 1376 iesniegumiem ir vien 753 vakances; Zemgalē 1145 iesniegumi uz 667 piedāvājumiem; Vidzemē 836 skolēni vēlas strādāt, taču darba vietu skaits ir tikai 570. 

Vasaras iekārtošanās darbā iesniegumu uz trim brīvlaika mēnešiem var iesniegt skolēni no 15 līdz 20 gadiem. Runa ir par vispārizglītojošo, speciālo un profesionālo mācību iestāžu audzēkņiem.

Девушка - Sputnik Latvija
Latvijas lauku skolās skolēnus bieži terorizē

Skolēnu algai ir jābūt nemazākai par minimālo darba algu, turklāt valsts līdzfinansē to ar darba devēju 50 pret 50. Darba devējus ieinteresēja ar dotācijām darba uzraugu atalgojumiem. Viens darba uzraugs var "pieskatīt" līdz desmit skolēniem.

2016.gadā trīs dienu laikā kopš Nodarbinātības valsts aģentūras elektroniskās reģistrācijas sistēmas palaišanas tajā tika iesniegti 6,3 tūkstoši skolēnu darba pieprasījumu. Valsts plānoja sniegt skolēniem 4128 vakances, toreiz ziņoja Sputnik Latvija.

Darbam skolas brīvlaikā jāpalīdz skolēniem apzināti izvēlēties savu profesiju, iegūt darba pieredzi, saprast, kā notiek darba pārrunas, stājoties darbā, kā tiek noslēgts darba līgums. Bērni apgūt darba pienākumus, iepazīst darba attiecības. Tā ir sociālo iemaņu apguve.

Lielākoties, skolēniem piedāvā darbu, kas neprasa īpašas iemaņas. Viņi strādā kā palīgstrādnieki, pārdevēju palīgi, sētnieki, apkopēji. Taču 2016.gadā daži no skolēniem bija menedžeru asistenti, muzeju un izstāžu uzraugi, lidostas dienestu darbinieki.

Ziņu lente
0