Raimonds Vējonis: ar Krieviju jārunā aizsargājoties

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka nepieciešamības gadījumā Baltija varētu pasargāties no "zaļajiem cilvēciņiem ", taču Krievija ir bīstama ar kiberdraudiem.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. Ukrainas scenārijs nedraud Baltijas valstīm, dialogs ar Krieviju jāveido, bet no tās arī jāsargās, paziņojis Latvijas prezidents Raimonds Vējonis, poļu izdevumam Gazeta Prawna.

Krievija ir neparedzama, bet Baltijas valstis ir NATO aizsardzībā, atgādina Raimonds Vējonis, atbildot uz jautājumu par Krievijas un Baltkrievijas militārajām mācībām, kas notiks Baltkrievijā septembrī. Viņš ir pārliecināts, ka Baltijas valstīm nedraud Ukrainā pielietotā Krievijas "zaļo cilvēciņu" taktika — tās ir gatavas tai pretoties. Turklāt NATO lēmums nostiprināt austrumu flangu uzlaboja situāciju reģionā, uzskata Latvijas vadītājs.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Saeimā tiks nodota petīcija par prezidenta ievēlēšanu visas tautas vēlēšanās

Vējonis augstu vērtē sadarbību ar NATO sabiedrotajiem, uzskatot, ka alianses bataljonu izvietošana Latvijā, Lietuvā, Igaunijā un Polijā stiprina reģiona drošību. Pēc viņa teiktā, drīzumā Latvijā ieradīsies arī Polijas un Kanādas karavīri, bet vasarā multinacionālie spēki sasniegs pilnu cīņasspēju.

Runājot par dialoga nepieciešamību ar Krieviju, Vējonis min vispirms biznesa kontaktus. Taču, pēc viņa teiktā, Krievijai jāievēro Minskas vienošanās, citādi attiecības ar Baltijas valstīm netiks uzlabotas.

Starp jaunajiem pasaules draudiem Latvijas līderis atzīmējis kiberdraudus un viltus informāciju. Hakeru uzbrukumi, pēc viņa teiktā, Baltijas reģionā notiek bieži, un ar tiem jācīnās. Šo uzbrukumu mērķis, pēc Vējoņa domām, ir reģiona valstu valdības un politiķi.

"Mums ir ar ko aizsargāties," — paziņojis Raimonds Vējonis.

Viņš atgādināja par kiberaizsardzības vienības izveidi pirms trīs gadiem, tolaik esošais Valsts prezidents bija aizsardzības ministrs.

Vienlaikus, runājot par neseno kiberuzbrukumu, kuras rezultātā no vīrusa WannaCry cietušas IT sistēmas visas pasaules valstīs, Latvijas Valsts prezidents atzinis, ka struktūras, kuru pienākums ir nodrošināt pienācīgu aizsardzību, nebija tam gatavas.

Ziņu lente
0