Latvijai nāksies aizņemties starptautiskajos tirgos vēl 350 miljonus eiro

© Foto : pixabay / geraltEiro. Foto no arhīva
Eiro. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad Latvija kapitāla tirgos piesaistīs 1 miljardu eiro, pastāstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Šogad Latvijai nāksies starptautiskajos tirgos aizņemties vēl vismaz 350 miljonus eiro, vēsta Rus.tvnet.lv.

"Pamata scenārijs paredz, ka mēs šogad kapitāla tirgos piesaistām vienu miljardu eiro. Divas trešdaļas no šī apmēra jau ir piesaistītas, bet 350 miljoni eiro mums vēl būs jāpiesaista līdz gada beigām," — aģentūrai LETA pastāstīja Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš.

Pēc Āboliņa vārdiem, aug pieprasījums pēc aizdevumiem no Valsts kases. Pārsvarā tie nepieciešami pašvaldībām, un, ja tas turpināsies, Valsts kasei nāksies piesaistīt papildu resursus.

Американские доллары - Sputnik Latvija
Latvijas parāds pagājušā gada beigās sasniedza 40% IKP

"Otrkārt, mēs vienmēr esam bijuši aktīvi un mēģinājuši izmantot labvēlīgu situāciju tirgos. Ja procentu likmes saglabāsies zemas, iespējams, mēs varētu veikt arī priekšfinansēšanu jau nākamā gada vajadzībām," — teica Āboliņš.

Pašvaldību pieprasījums pēc aizņēmumiem aug, jo aktīvāk tiek apgūti Eiropas Savienības fondi Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš pastāstīja, ka līdz šim rekords bija martā, kad kopumā VK ar pašvaldībām noslēdza 63 aizdevuma līgumus par gandrīz 50 miljoniem eiro.

Pie tam patlaban finanšu tirgos saglabājas zemas procentu likmes.

Februārī tika ziņots, ka Latvija starptautiskajos finanšu tirgos emitējusi divu termiņu eiroobligācijas par kopējo summu 650 miljonu eiro, tādējādi nodrošinot lielu daļu 2017. gadā ieplānoto aizņēmumu.

Ekrāns ar biržas grafikiem. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Die Presse: ārvalstu ieguldītāju interese par Krievijas tirgu atgriezās

Pirmo reizi tika emitētas 30 gadu eiroobligācijas ar fiksētu procenta likmi 2,25% gadā (ienesīgums — 2,33%). Rezultātā izdevās piesaistīt finansējumu 500 miljonu eiro apmērā.

Tāpat tika papildu emitētas obligācijas ar dzēšanas termiņu 2026. gada 7. oktobrī ar ienesīgumu 1,062% apmērā un fiksēto procentu likmi 0,375% gadā. Piesaistīto līdzekļu apjoms sastādīja 150 miljonus eiro.

Tolaik katrā vērtspapīru emisijā piedalījās 50 investori no dažādām valstīm, piemēram, Vācijas, Austrijas un Lielbritānijas.

Ziņu lente
0