Atviegloti Krievijas un Latvijas iedzīvotāju pierobežas braucieni

© Sputnik / Sergey MelkonovRobežsardzes kontroles punkts
Robežsardzes kontroles punkts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tagad Krievijas un Latvijas iedzīvotājiem, kuri reģistrēti pierobežas teritorijās, pasēs netiks atzīmēta robežas šķēršošana, turklāt atviegloto braucienu atļaujas saņemšanai nebūs vajadzīga medicīniskā apdrošināšana.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Personām ar Krievijas Ģenerālkonsulāta Daugavpilī un Latvijas Konsulāta Pleskavā izdotām speciālām atļaujām vairs netiks atzīmēts pasē robežas šķērsošanas fakts, informē Baltnews.lv, atsaucoties uz Ministru kabineta preses dienestu.

Пограничный столб на границе между Латвией и Эстонией - Sputnik Latvija
Pārbaude uz ceļiem: ES atteiksies no iekšējo robežu kontroles

Uzturēšanās laiks nevar pārsniegt 90 dienas. Atļaujas saņemšanai vairs nebūs nepieciešama medicīniskās apdrošināšanas polise.

Vienošanās, ko abu valstu valdības noslēdza 2010. gada 20. decembrī, paredz, ka Latvijas iedzīvotāji, kuru dzīvesvieta reģistrēta 30 kilometru pierobežas joslā, un Krievijas iedzīvotāji, kuri reģistrēti tādā pašā pierobežas teritorijā Krievijā, ir tiesīgi šķērsot robežu (ja viņiem ir tuvi radinieki), pateicoties atļaujai, ko izsniedz Krievijas Ģenerālkonsulāts Daugavpilī un Latvijas Konsulāts Pleskavā.

Dokuments attiecas uz Krievijas un Latvijas pilsoņiem, kā arī ārvalstu pilsoņiem, kuri dzīvo Krievijas vai Latvijas pierobežas teritorijā vismaz trīs gadus.

Polijas robeža. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijas varas iestāžu pienākums ir kompensēt Krievijas robežas slēgšanas radītos zaudējumus

2017. gada 31. janvārī Krievijas valdība apstiprināja vienošanās projektu par grozījumiem 2010. gadā parakstītajā dokumentā. Tie paredz ierobežojumu atcelšanu par pilsoņu summāro uzturēšanās laiku citas valsts pierobežas teritorijā kalendārā gada laikā un atteikšanos un atzīmes pasē par robežsardzes kontroles iziešanu.

Pie tam Krievija ierosināja attiecināt minēto režīmu uz visiem pierobežas teritorijas iedzīvotājiem, kuru radinieki mīt otrā valstī, nevis tikai uz "tuviem radiniekiem". Maijā Maskavā ieplānotaks kopējas ekspertu konsulārās konsultācijas par grozījumiem 2010. gadā parakstītajā dokumentā.

Ziņu lente
0