Latvijas ĀM aicina atšķirt Uzvaras dienu un Eiropas dienu

© Foto : twitter / Valdības māja‏Latvijas ĀM aicina atšķirt Uzvaras dienu un Eiropas dienu
Latvijas ĀM aicina atšķirt Uzvaras dienu un Eiropas dienu - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārlietu ministrijas oficiālajā lapā Twitter publicēta informācija, kurā skaidrots, kādus svētkus jāsvin 8. maijā, kādus – 9. maijā; svētku pasākumi valstī turpināsies abas dienas.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Latvijas Ārlietu ministrija atgādina, ko tieši valsts svin 8. un 9. maijā.

Infografikā īpaši uzsvērts, ka, atšķirībā no Rietumeiropas valstīm, kam 1945. gada 8. maijs nesa atbrīvošanu, Latvijā līdz ar kara beigām tā nenotika, un neatkarību izdevies atjaunot tikai 1990. gada 4. maijā.

Patlaban Latvija, būdama pilntiesīga Eiropas Savienības dalībvalsts, jau desmito gadu 8. maijā atzīmē Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu.

Gājiena Nemirstīgais pulks jaunais dalībnieks - Sputnik Latvija
Jūrmala pievienosies akcijai "Nemirstīgais pulks"

Savukārt 9. maijs par Uzvaras dienu kļuvis Padomju Savienības kontrolētajās teritorijās un mūsdienās tiek atzīmēts Krievijā un dažās citās valstīs.

Bet Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. Šajā dienā 1950. gadā izskanēja doma par nepieciešamību apvienot Francijas, Vācijas un citu Eiropas valstu ogļu un tērauda ražošanu, lai nodrošinātos pret iespējamo Trešo pasaules karu.

1985. gadā 9. maijs oficiāli kļuva par Eiropas dienu, kas tiek svinēta visās ES valstīs un demonstrē valstu draudzīgas apvienošanās iespējas.

Pēc iestāšanās ES 2004. gadā Eiropas diena kļuva par valsts svētkiem arī Latvijā.

Ziņu lente
0