Aizsardzības ministrija: kara uzsākšanās gadījumam ir gatavi 17,5 tūkstoši karavīru

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas armijas karavīri ierindā
Latvijas armijas karavīri ierindā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar valsts aizsardzības koncepciju, miera laikos Latvija uztur 17,5 tūkstošus sagatavotu karavīru, to skaitā 6,5 tūkstoši profesionālo karavīru, 8 tūkstoši zemessargu un 3 tūkstoši rezervistu.

RĪGA, 8.maijs — Sputnik. Kara pieteikšanas gadījumā Latvija var rēķināties ar 17,5 tūkstošiem karavīru, stāstā izdevums Focus.lv ar atsauci uz Aizsardzības ministrijas preses dienestu.

Iestāde skaidro, ka saskaņā ar valsts aizsardzības koncepciju, miera laikos Latvija uztur 17,5 tūkstošus sagatavotu karavīru, to skaitā 6,5 tūkstoši profesionālo karavīru, 8 tūkstoši zemessargu un 3 tūkstoši rezervistu.

Mīnmetējs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvija iepirks lietotus mīnmetējus Austrijā

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervē ietilpst armijā nodienējušie karavīri, kuri ir atstāti militārajā uzskaitē, kā arī zemessargi pēc līguma par dienēšanu organizācijā beigām, ja viņi vēl nebūs sasnieguši maksimālo dienesta vecumu.

Šobrīd NBS rezervistos ir 7655 rezerves karavīru. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir pašmērķis: līdz 2018.gada beigām apmācīt un ieskaitīt 3000 rezervistu konkrētajā specdienestā.

Šo cilvēku vidū ir arī Latvijā patreiz nedzīvojošie karavīri, bet mobilizācijas gadījumā viņi būs nekavējoties piesaukti atgriezties valstī. Līdz 2018.gada beigām tāpat tiek plānots pārbaudīt visus rezerves karavīrus, kā arī atrast problēmas, kuras saistītas ar viņu reālās dzīvesvietas neatbilstību ar ierakstiem reģistrā.

Zemessardze - Sputnik Latvija
Latvijas Aizsardzības ministrija iztērēs 5,5 miljonus par beļģu ložmetējiem

Aizsardzības ministrija precizē, ka kopumā cilvēki ievēro likumu samērā labi. Viņi saprot, ka nepareizas adreses norādīšana ir sodāma. Tieši tāpēc lielākā daļa latviešu jau tagad precizē savu dzīvesvietu, veicot ierakstus reģistrā.

Par rezervistu var kļūt jebkurš Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kurš tiek aicināts aktīvajā dienestā tikai mobilizācijas pieteikšanā.

Iepriekš Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka 2018.gadā Latvija palielinās aizsardzības izdevumus līdz 2% no IKP.

Ziņu lente
0