Tikai trešo daļu Latvijā ražotā piena var realizēt valstī

© Sputnik / Nikolai Khizhnyak / Pāriet pie mediju bankasПроизводственная линия по упаковке молока
Производственная линия по упаковке молока - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā rodams noiets tikai trešajai daļai valstī saražotā piena, viss pārējais jāeksportē. Šobrīd Latvijas ražotāji pārdod pienu un piena produktus 91 pasaules valstī.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks skaidro, ka piena ražotāji turpina palielināt eksporta apjomus un paplašināt noieta tirgu, raksta BNN.

"Produkciju pārdodam arvien vairāk eksporta tirgos, arvien vairāk valstīs. Kopumā piena produktus realizējam 91 pasaules valstī," — sacīja Šolks un piebilda, ka piena produkcijas realizācijas apjomi ir nelieli, bet pakāpeniski pieaug: Latvijas uzņēmumi nopietni nolēmuši strādāt eksporta tirgos.

Pēc viņa teiktā, kopumā 44 valstīs piena pārstrādes rūpniecības sektora eksporta apjoms un izmaksas Latvijā palielinājās, salīdzinot ar 2014. gadu, kad Krievija ieviesa embargo.

Покупатели у прилавка с сырами - Sputnik Latvija
Kurš parūpēsies par Latvijas piensaimnieku?

Viņš atzina, ka pagaidām nav izdevies pilnībā atjaunot pirms sankciju noieta apjomus, jo tam nepieciešams vairāk laika.

Tāpat Šolks atgādināja, ka tikai trešdaļu no visa Latvijā iegūtā piena var realizēt vietējā tirgū, bet divas trešdaļas nākas izvest uz ārzemēm. Nākotnē piena ražošanas apjoms, visticamāk, pieaugs, bet vietējā tirgu īpatsvars saruks vēl vairāk, tādēļ ir svarīgi attīstīt eksportu.

Šolks piebilda, ka pārdošanas apjomi vietējā tirgū bija salīdzinoši stabili, lai gan varētu nedaudz samazināties, iedzīvotāju skaita krituma rezultātā, turklāt piena pārstrādes sektorā pastāv samērā skarba konkurence.

Ziņu lente
0