Latvijā mazinājusies vārda brīvība – "Reportieri bez robežām "

© Sputnik / Sergey MelkonovNacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome
Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Gada laikā Latvijā un Lietuvā mazinājusies plašsaziņas līdzekļu neatkarība, norādīts starptautiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" pārskatā.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Situācija vārda brīvības jomā pasaulē ir katastrofiska, teikts starptautiskās nevalstiskās organizācijas "Reportieri bez robežām" ikgadējā atskaitē.

Igaunijas prese - Sputnik Latvija
Viedoklis
Skandāls Postimees: vārda "brīvība" pēc pasūtījuma

Pārskatā tika novērtēta plašsaziņas līdzekļu vārda brīvība 180 pasaules valstīs. Eksperti secinājuši, ka 2017. gadā audzis plašsaziņas līdzekļu skaits, kuros mediju brīvība ir nopietna.

Latvijas mediju reitings ir krities par četrām pozīcijām salīdzinājumā ar pērno gadu, un patlaban valsts ieņem 28. vietu. Igaunija pacēlusies par divām pozīcijām un ierindojusies 12. vietā. Vārda brīvība žurnālistikā mazinājusies arī Lietuvā — valsts ierindota 36. vietā.

"Mediju brīvība kļūst aizvien trauslāka pat demokrātiskās valstīs. Ar atbaidošiem izteikumiem, drakoniskiem likumiem, interešu konfliktiem un pat fiziskās vardarbības palīdzību demokrātiskās valdības mīda kājām brīvību, kam, principā, vajadzētu kļūt par vienu no vadošajiem sistēmas efektivitātes rādītājiem," — teikts organizācijas pārskatā.

Krievija izrādījusies 148. vietā. Sliktāka situācija pēcpadomju valstīs ir tikai Tadžikistānā (149. vieta), Baltkrievijā (153), Kazahstānā (157), Azerbaidžānā (162), Uzbekistānā (169) un Turkmenistānā (178).

Informācijas aģentūra TASR. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Varasiestādes Slovākijā izvēlas klientus ziņu aģentūrām

Ukraina šogad pakāpusies par piecām pozīcijām un ieņēmusi 102. vietu, Gruzija saglabājusi 64. vietu, Kirgīzija — 89., Armēnija — 79., bet Moldova — 80. vietu.

Baltijas valstis ierindojušās "dzeltenajā zonā", tāpat kā Francija (39), Lielbritānija (40), Spānija (29), Portugāle (18); Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna, Tadžikistāna — "sarkanajā zonā", kur situācija ar mediju brīvību ir neapmierinoša; Polija, Ukraina un Itālija (52) — "oranžajā zonā", kur mediju neatkarība novērtēta kā relatīvi apmierinoša.

Valstīs, kas iekļuvušas "melnajā zonā", vārda brīvības gandrīz nav, valsts kontrolē medijus, piekļuve internetam ir ierobežota, atzīmē pārskata autori. To vidū ir, piemēram, Ķīna (176), Vjetnama (175), Irāna (165), Ēģipte (161), Lībija (163), Uzbekistāna (169), Turkmēnija (178), Azerbaidžāna (162), Turcija (155).

"Reportieri bez robežām" publicē pārskatu par plašsaziņas līdzekļu neatkarību ik gadus, kopš 2002. gada.

Ziņu lente
0