Āfrikas cūku mēris konstatēts meža cūkām trīs jaunos pagastos

© Sputnik / Sergey MelkonovMežacūka Līgatnē
Mežacūka Līgatnē - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas un veterinārais dienests pagājušā nedēļā ziņoja par 38 saslimšanas gadījumiem. Kopš gada sākuma ar Āfrikas cūku mēri saslimuši 435 dzīvnieki.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pagājušā nedēļā fiksējuši 38 Āfrikas cūku mēra (ĀCM) saslimšanas gadījumus, tai skaitā trīs pagastos slimība konstatēta pirmo reizi, ziņo Ventas Balss.

Kolkas pagastā (Dundagas novads), Stelpes pagastā (Vecumnieku novads) un Tārgales pagastā (Ventspils novads) slimība iepriekš netika konstatēta. Katrā no pagastiem tika atrasts pa vienai no ĀCM mirušai meža cūkai, Variņu pagastā (Smiltenes novads) — 17, Vandzenes pagastā (Talsu novads) — 11.

Cūkas. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Valdības apstiprinātie grozījumi precizē ĀCM otro un trešo riska zonu.

Kopumā kopš gada sākuma ar ĀCM saslimušas 435 mežacūkas 53 novadu 110 pagastos. Pērn slimība ir skārusi 1146 dzīvnieku. Tāpat 2016. gadā ar ĀCM saslimuši vairāk nekā 13 tūkstoši mājas cūku divās lielās fermās.

ĀCM Latvijā pirmo reizi tika konstatēts trim mežacūkām 2014. gada jūnijā dažus metrus no robežas ar Baltkrieviju. Kopš tā laika PVD regulāri fiksē cilvēkam nekaitīgās slimības uzliesmojumus. Līdzīga aina vērojama arī Lietuvā un Igaunijā. Pagājušā gada janvārī Lietuvā tika nodibināts ĀCM apkarošanas institūts, lai kopā ar Latviju, Igauniju un Poliju nodarbotos ar vakcīnas saražošanu.

Šogad Latvijas cūkas saslimušas ar mēri ziemā — saslimšana iekļuvusi fermā "Rukas" Krimuldas pagastā. Slimības uzliesmojuma dēļ nācās likvidēt vairāk nekā 5 tūkstošu dzīvnieku; uzņēmumam tika izmaksāta kompensācija 695 tūkstošu eiro apmērā. No 17. janvāra līdz 17. aprīlim valstī darbojās ārkārtas stāvoklis. Saimniecībā "Bunči" Salaspils novadā tika iznīcināti vairāk nekā 8,5 tūkstoši cūku.

Nepilnu trīs gadu laikā, kopš Latvijā plosās ĀCM, cīņai ar slimību bija iztērēti vairāk nekā 13 miljoni eiro.

Ziņu lente
0