Piena produktu cenas Latvijā strauji pieaug

© Sputnik / Sergey MelkonovPiena paviljons Centrāltirgū
Piena paviljons Centrāltirgū - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada martā litrs piena Latvijā maksāja 0,74 eiro, bet decembrī – jau 0,91 eiro.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Pēdējā laikā Latvijā visstraujāk sadārdzinājušies piena produkti — par to liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) dati, kura seko mazumtirdzniecības cenu izmaiņām kopš 1996. gada, vēsta Rus.tvnet.lv, atsaucoties uz "Neatkarīgo".

Pārtikas produktu cenas valstī aug augumā, taču pēdējo 20 gadu laikā produktu cenu pieaugums jau sasniedzis divciparu un trīsciparu rādītājus.

Dārzeņi - Sputnik Latvija
Pārtikas produktu cenas: burkāni varbūt kļūs lētāki, taču piens – diezin vai

2% piena vidējā cena Latvijā pērnā gada martā sasniedza 0,74 eiro, bet decembrī — jau 0,91 eiro. Kopš 2016. gada beigām cenas sākušas stabilizēties, un 2017. gada martā piena cena saglabāja pērnā gada nogalē sasniegto rādītāju.

Gada laikā izaugušas arī citu piena produktu cenas: 25% krējums 360 g iesaiņojumā kļuvis dārgāks par 14%, sviests (200 g) — par 8%, Holandes un Krievijas siers — par 21% un 23%.

Ilgu laiku piena ražotāji bija spiesti saglabāt zemas cenas, taču ievērojamais piena produktu importa pieaugums no Krievijas, Meksikas un Ķīnas 2016. gada pēdējo sešu mēnešu laikā licis paaugties izejvielu iepirkuma cenām. Latvijas piena intensīvā piegāde Polijā un Lietuvā veicināja cenu pieaugumu par 40% (no 2016. gada jūlija līdz septembrim). Pie tam Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vērtē, ka jaunie noieta tirgi, ko atraduši Latvijas piena ražotāji pēc Krievijas ieviestā pārtikas embargo, nav varējuši pilnībā kompensēt nozares ciestos zaudējumus.

 

Ziņu lente
0