Ventspils strūklaka saņēmusi starptautiskā konkursa A' Design balvu

© Foto : A‘Design Award&CompetitionStrūklaka Ventspilī
Strūklaka Ventspilī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas un starptautiskās dizaineru un arhitektu prēmijas strūklaku "Fregate Valis" Ventspilī ir novērtējušas augstāk nekā vietējie huligāni, kuri to sabojāja pirms svinīgās strūklaku ieslēgšanas.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Strūklaka "Fregate "Valis"" un Lielā laukuma dizains Ventspilī izcīnījuši starptautiskā dizaineru un arhitektu konkursa A`DESIGN AWARD balvu nominācijā "Ainavas un dārzu dizains".

Strūklaka parādījās Lielajā laukumā hercoga Jēkaba piemiņai, kurš 1644. gadā vietējā kuģubūvētavā uzbūvēja fregati "Valis" un sūtīja to iekarot dienvidu jūras.

"Fregate" tika uzbūvēta pēc vācu arhitekta Deivida Kuka projekta sadarbībā ar būvprojekta vadītāju Juri Pogu un strūklakas tehnoloģiju izstrādes vadītāju Gintu Jaudzemu, kā arī apzaļumošanas koncepcijas autorēm — Lindu Zāli, Ilzi Rukšāni un Madaru Lezdiņu.

Pētergofa. Strūklaku tehniskā pārbaude - Sputnik Latvija
Ko tādu Versaļā neredzēsi vis: Pēterhofas strūklakas sākušas strādāt zem sniega kārtas

Balvas A`DESIGN AWARD saņēma arī citi objekti — parks Moabita cietuma vietā Berlīnē, vidusskola Taizemē, parks Dienvidkorejā un pat akmeņu dārzs krematorijā Japānā.

Arī iepriekš strūklaka ir saņēmusi balvas: Latvijas Dizaineru savienība atzina to par labāko gada darbu kategorijā "Ekoloģiskais dizains", turklāt konkursā "Gada balva Latvijas celtniecībā" tā saņēma balvu par tehnoloģisko un dizainera novācijām.

Šodien Ventspilī notiks svinīgā strūklaku mošanās. To starpā ir arī fregate "Valis". Tomēr ceremonija teju neizgāzās — īsi pirms strūklakas ieslēgšanas noskaidrojās, ka bojāts piecu lielo strūklakas mastu elements, kas atbild par miglu, un caurulīte, no kuras tiek izsmidzināta migla, vēstīja Ventas Balss.

Tiesa, tas neradīja šķēršļus sekmīgai strūklakas ieslēgšanai. Valsts policija saņēma iesniegumu par krimināllietas ierosināšanu. Tiek pārbaudīti videonovērošanas sistēmas kameru ieraksti, lai atrastu vainīgo.

Ziņu lente
0