Jānis Lange: slikto ceļu dēļ zaudējumi pārsniedz miljardu eiro

© Sputnik / Konstantin Chalabov / Pāriet pie mediju bankasIzdangāti ceļi
Izdangāti ceļi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts ceļu valdes priekšēdētājs Jānis Lange uzskata, ka Latvijas valsts autoceļu remontam ik gadus ir jāiegulda 720 miljonus eiro, taču no valsts budžeta var izsniegt vien 75 miljonus eiro.

RĪGA, 22.aprīlis — Spuntik. Sliktais ceļu stāvoklis rada autovadītājiem zaudējumus, kuri pārsniedz miljardu eiro, ikgadējā ceļu darbinieku konferencē paziņoja Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, raksta BNN.

Bedrains zemesceļš - Sputnik Latvija
Bauskas dome uzskata, ka ceļu stāvoklis novadā ir kritisks

Pēc viņa teiktā, šos zaudējumus veido laika tērēšana, lielais degvielas patēriņš un amortizācija.

Pēc Langes domām, valsts autoceļos ik gadu ir jāiegulda 720 miljonus eiro: ar šādu finansējumu desmit gadu laikā varētu panākt, lai Latvijā nebūtu sliktā vai ļoti sliktā stāvoklī esošu ceļu.

Šogad ceļu uzturēšanai plānots piešķirt 159 miljonus eiro, un Eiropas Savienības finansējums Latvijas ceļiem prognozējams ap 130 miljonu eiro apmērā. Ceļu finansējums Latvija ievērojami atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.

Lange skaidro, ka šobrīd tikai trešdaļa no autoceļu lietotāju nomaksātajiem nodokļiem tiek novirzīti ceļu uzturēšanai. Turklāt pēc 2020.gada Eiropas finansējuma nebūs un paliks tikai valsts budžeta līdzekļi, kuru apmērs, pēc mūsdienu aprēķiniem, 2020.gadā sastādīs 150 miljonus eiro. No tiem remontdarbiem varēs piešķirt tikai 75 miljonus eiro, lai nodrošinātu remontdarbus trīs reizes mazākā apjomā nekā tagad.

Ziņu lente
0