Politika

Donbasā karo snaiperes no Latvijas, informē Luganskas Tautas milicija

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasSituācija Doņeckas starptautiskās lidostas rajonā
Situācija Doņeckas starptautiskās lidostas rajonā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas izlūkdienests konstatējis, ka Donbasā uzturas sievietes – snaiperes no Latvijas, Lietuvas un Polijas, kuras karo Ukrainas Bruņoto spēku pusē.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas izlūkdienests konstatējis, ka Donbasā Ukrainas Bruņoto spēku pusē karo snaiperes no vairākām Eiropas valstīm, žurnālistiem pastāstīja LTR Tautas milicijas oficiālais pārstāvis Andrejs Maročko.

"Mūsu izlūkdienests joprojām fiksē ārvalstu algotņu augošo aktivitāti pie saskares līnijas. Viņu vidū atzīmētas snaiperu grupas, pārsvarā — sievietes no Latvijas, Lietuvas un Polijas," — Maročko teikto citēja RIA Novosti.

Viņa rīcībā esošā informācija liecina, ka situācija LTR Tautas milicijas atbildības zonā saasinās. Iepriekš Maročko informēja, ka UBS nogādājuši Donbasā kārtējo militārās tehnikas partiju, tostarp arī artilērijas iekārtas "Akacija", BTR un 30 tankus. 

Iepriekš par sievietēm-snaiperēm ziņoja arī Doņecka. Pašpasludinātās republikas operatīvā komandcentra priekšnieka vietnieks Eduards Basurins informēja, ka konflikta zonā ieradusies "Labējā sektora" sieviešu vienība — "Vedmi" ("Raganas"). Viņas apšauda dzīvojamos rajonus saskares līnijas tuvumā, vēstīja Basurins.

"Pagājušajā nedēļā bija vērojama spriedzes eskalācija pie saskares līnijas. Pārsvarā tā saistīta ar "Labējā sektora" vienības "Vedmi" ierašanos ATO zonā, ko veido sieviešu dzimuma snaiperes… Kara noziedznieki pārsvarā apšauda apdzīvoto vietu dzīvojamos rajonus saskares līnijas tuvumā," — norādīja Basurins.

2014. gada aprīlī Ukrainas varasiestādes uzsāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kuras pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma februārī 2014. gada februārī. ANO informē, ka par konflikta upuriem kļuvuši aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

Latvija uzskata, ka tās valstspiederīgo piedalīšanās kaujās Donbasā ir nelikumīga, un pēc viņu atgriešanās sauc cilvēkus pie kriminālatbildības. Tas attiecas uz cilvēkiem, kuri karo jebkura konflikta dalībnieka pusē aiz Latvijas robežām, tostarp arī DTR un LTR pusē.

Nelikumīgas bruņotas vienības loceklis ar automātu rokās . Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Par piedalīšanos konfliktā Sīrijā apsūdzētajam jaunietim draud mūža ieslodzījums; viņš vainu neatzīst

Iepriekš Latvijas Saeima apstiprināja Krimināllikuma grozījumus un ieviesa tajā trīs jaunus pantus: "Prettiesiska piedalīšanās bruņotā konfliktā" (71.1), "Bruņota konflikta finansēšana" (77.2) un "Vervēšana, apmācīšana un nosūtīšana bruņotam konfliktam" (77.3). Par tiem paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz 8-10 gadiem. 

Savukārt par tiešu līdzdalību bruņotā konfliktā ar ieročiem rokās paredzēta kriminālatbildība visiem brīvprātīgajiem neatkarigi no konflikta puses.

Grozījumi paredz, ka materiāla palīdzība zemessardzei no Latvijas iedzīvotāju puses ir noziedzīga. Pie tam materiālais atbalsts Ukrainas varasiestāžu brīvprātīgo bataljoniem nav krimināli sodāms.

Ukrainas neonacistiskā rakstura grupējumu "Labējais sektors" Latvijā atbalsta humanitārā sabiedriskā organizācija SOS Ukrainai un neonacistiskā rakstura sabiedriskā organizācija "Latviešu nacionālistu klubs".

Ziņu lente
0