Latvijas vēstnieks NATO: dialogs ar Krieviju ir laba ziņa Latvijai

© REUTERS / Francois LenoirNATO
NATO - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš intervijā pastāstījis, kam būs grūtāk atvēlēt 2% IKP aizsardzībai, par to, kāpēc nav jābaidās no mācībām "Rietumi 2017", un par to, ka ASV nepametīs Baltijas valstis nelaimē.

RĪGA, 31. marts — Sputnik. Latvijai būs vieglāk piešķirt aizsardzības vajadzībām 2% iekšzemes kopprodukta (IKP) nekā daudzām citām alianses valstīm, paziņoja Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš intervijā Latvijas Radio.

Viņš uzsvēris, ka ne mirkli nešaubās par to, ka nākamgad Latvija pirmo reizi sasniegs mērķi — "2% IKP aizsardzībai", taču citām valstīm būd daudz grūtāk sasniegt 2% slieksni. To vidū ir bagātā Vācija, kurā 2% IKP mērojami miljardos eiro. Vēl smagāk klāšoties Dienvideiropas valstīm, kas stājas NATO: no vienas puses tām jāpiešķir 2% IKP aizsardzībai, no otras — nav pieļaujama atteikšanās no Eiropas Komisijas noteiktā budžeta deficīta.

Ministru prezidents Māris Kučinskis, tiekoties ar Amerikas ebreju komitejas pārstāvjiem - Sputnik Latvija
Kučinskis: Latvijā stiprinās pārliecība par to, ka militāras briesmas nedraud

Bērziņš paudis pārliecību, ka Latvijai neesot iemesla bažīties par rudenī ieplānotajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017", kas notiks netālu no Baltijas valstu un Polijas robežām. Tiesa, mācības būs grandiozas, taču, viņaprāt, tobrīd Baltijā un Polijā jau parādīsies pastāvīgie NATO spēki.

Politiķis norādīja, ka dialogs ar Krieviju turpināsies, un no Latvijas viedokļa tā ir laba ziņa, jo Rīgai nebūtu iespēju paplašināt pārrunas ar Maskavu vienai pašai, nevis kā Ziemeļatlantijas alianses dalībniecei.

Pie tam īsi pirms gaidāmā NATO samita Briselē Latvijai ir svarīgi izdzirdēt, ka alianses spēki Baltijā uzturēsies arī turpmāk. Pagaidām nekas neliecinot par to, ka situācija varētu mainīties. Indulis Bērziņš piebilda, ka arī prezidenta Trampa izteikumi pēdējā laikā bijuši atbildīgāki.

Ziņu lente
0