Satversmes aizsardzības biroja direktors stāsta par kiberuzbrukumiem no Krievijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes aizsardzības biroja direktors pastāstīja valdībai, ka Krievija ir veikusi kiberuzbrukumus Latvijas politiķiem un žurnālistiem, taču tā arī nav spējusi uzzināt valsts noslēpumus

RĪGA, 29.marts — Sputnik. Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis valdības ziņojuma laikā par SAB darba rezultātiem apsūdzēja Krieviju par virknes Latvijas politiķu, žurnālistu un valsts iestāžu kiberizspiegošanu.

Pēc viņa vārdiem, birojam nav informācija par to, ka spiegošanas rezultātā krievu vai arī citu ārzemju specdienestu rokās varējuši nonākt dati par Latviju, kuru saturā būtu valsts noslēpumi.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Londonā pajokoja par hakeru uzbrukumu "epidēmiju"

"Varbūt nav krasu atšķirību starp 2015. gadu un 2016. gadu. Tas ir tāds vidēji mērens — tā varētu raksturot. Šie procesi, protams, būs drošības dienestu uzmanības jomā arī šogad… Ja mēs atrodam šādas situācijas, tad dalāmies šajā informācijā ar personām un iestādēm, kuras ir kļuvušas par mērķi," — teica otrdien žurnālistiem SAB direktors.

Maizītis apgalvo, ka slepena informācija, kura ir Latvijas drošības un tiesībsargājošo iestāžu rīcībā, ir droši aizsargāta, un kiberizspiegošanas rezultātā saņemtā informācija "ir pietiekami interesanta izlūkošanas informācija, taču ne valsts noslēpums".

"Kiberspiegošanas gadījumi liecina par to, ka Latvijas pilsoņiem un amatpersonām ir jābūt vērīgiem un jāievēro visi drošības nosacījumi, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas," — piebilda Maizītis.

Pagājušā gada martā valdības ziņojuma laikā Maizītis novērtēja krievu specdienestu interesi par Latviju kā "vidēju" un pastāstīja, ka SAB fiksēja kiberuzbrukumu virkni, taču viņš neminēja detaļas.

Ziņu lente
0